*Nettavisen* Økonomi.

En kamp for medienes ofre

Noen utenom PFU må passe på pressen, mener debattant.

17.01.08 11:11

(NA24 - DEBATT ): Den kjente investoren Øystein Stray Spetalen går til privat søksmål mot Dagbladet. Han krever en oppreisning på en million kroner fordi han mener avisen har spredt løgner om ham. Disse eventuelle kronene skal han selvsagt også investere, men ikke i markedet. Millionen skal gå til et fond for andre som er ofre for norske medier.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Det finnes mange kjente og ukjente medieofre i Norge. Noen er selv skyld i oppslagene, men det samlede trykket står ikke i forhold til det de har gjort. Andre kommer i medienes kritiske søkelys selv om de ikke har gjort noe galt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Familie og Medier)

Gro Harlem Brundtland hører faktisk til den siste kategorien. Hun har ikke gjort noe galt i forbindelse med at hun lever skattefritt i Frankrike. Hun følger bare et system mange føler er urimelig. Da valser mediene over henne og kan gi et inntrykk av at merkevaren Gro er ødelagt for all framtid. Valla-saken er noe mer komplisert, men begge saker karakteriseres av en samlet, vedvarende og voldsom eksponering i det arsenal av medier vi nå er omgitt av.

Kjendisene trenger ingen penger fra Spetalens mulige fond, men det er nok av dem som gjør det. Jeg har møtt mennesker som er merket av mediene for livet på grunn av noe de helt uskyldig er blandet inn i. Når du er knekket og knust, er det ikke en sak i Pressens Faglige Utvalg du tenker på. Der møter du til overmål pressen igjen, nå som dommer.

Vi trenger instrumenter som kan ta seg av medieofrene. Bergens Tidende har sitt leserombud, men ellers er det få som tar opp slike saker. Da kan et fond være et interessant forsøk på å hjelpe de som virkelig trenger det.

Geir Magnus Nyborger generalsekretær i Familie & Medier.

Flere meninger om medier finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag