Gå til sidens hovedinnhold

En kvinne i kamp

Gerd-Liv Valla har levert en høyst subjektiv versjon av hendelsene som felte henne.

BOKANMELDELSE: Det var kaldt å stå utenfor Folkets Hus i februar og mars 2007. Å sirkle rundt på hjørnet av Youngs gate og Torggata på jakt etter forbundsledere som ville snakke, speide etter Jan Fougners bil eller den hardt prøvde LO-lederen og hennes livvakter, er kanskje ikke av mine stolteste øyeblikk.

NA24 - din næringslivsavis

Jakten på LO-leder Gerd-Liv Valla utløste flokkmentaliteten i norsk presse. Alle sprang etter de samme kildene. Alle lette etter knusende kommentarer. Alle hadde ett mål – Gerd-Liv Valla – og de fikk prisen til slutt. Hodet hennes servert på et fat.

Vinteren 2007 var Norge vitne til et av historiens største drama i norsk politikk. 11. januar fyrer leder for LOs internasjonale avdeling, Ingunn Yssen, av en bredside mot sin sjef, LO-leder Gerd-Liv Valla. «Jeg ble mobbet av Valla fordi jeg ble gravid», var tittelen på forsiden av Norges største avis. De har i lengre tid arbeidet med en sak om Vallas lederstil. Med Yssens oppsigelsesbrev får de ammunisjonen de trenger. Jakten var i gang. Resten er historie.

Dagen etter kvinnedagen
9. mars, symbolsk nok dagen etter kvinnedagen, går Valla av som LO-leder. Knappe tre måneder etter at VG kårer henne til landets mektigste person. Et raskere, og mer brutalt fall fra maktens tinder har vi ikke vært vitne til i norsk politikk.

Nå kommer forsvarsskriftet, Vallas versjon. Over 306 medrivende sider går Valla knallhardt ut mot Arbeiderpartiets ledelse, med landets statsminister og partisekretæren i spissen. Mot LO-topper som etter hvert snudde seg mot henne. Mot advokat Jan Fougner. Mot nåværende LO-leder Roar Flåthen. Og ikke minst mot Ingunn Yssen.

Gerd-Liv Valla har, med hjelp fra forfatter og journalist Stian Bromark, skrevet en politisk thriller i dagbokform. «Prosessen» er en høyst subjektiv fremstilling av hendelsene vinteren 2007. En personlig beretning som beskriver fallet fra toppen, hvor hun føler at den ene politiske allierte etter den andre vender henne ryggen. En historie som fremstiller henne som et uskyldig offer for prosesser for å fjerne en brysom LO-leder. Hun utleverer ting de fleste av dem garantert er uenig i og skriver om en side av saken. Sin egen.

Tittelen er betegnende. Den henspeiler på Prosessen av Franz Kafka - og det var kanskje slik Valla følte seg: Helt uforstående til den enorme brottsjø av begivenheter som senket hennes makt - likesom Kafkas hovedperson ble lagt til grunne av uforståelige begivenheter.

Stoltenberg skrek i telefon
Statsminister Jens Stoltenberg blir viet mye plass. Valla beskriver hvordan Stoltenberg fløy i flint på telefonen en gang tidlig i prosessen og beskyldte henne for å ha sparket regjeringen da de lå nede. Han tenkte på tre konkrete saker, blant annet den opprivende sykelønnssaken, hvor LO-lederen høylytt hadde motarbeidet regjeringen.

Gjennomgå får også Arbeiderpartiets Martin Kolberg, som «vitnet» i Fougner-utvalgets høringer og forsøkte å presse henne til å trekke seg som kandidat til partiets sentralstyre.

Nå avgått leder for det mektige Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen, beskrives som en av dem som regisserte angrepet på Valla. Han foreslo granskingen, som endte med at Valla måtte gå og at han. Lederen for Transportarbeiderforbundet, Per Østvold, beskrives som en som først trår støttende til, men etter hvert snur ryggen til. En etter en opplevde Valla at de snudde seg mot henne, og en etter en dras de nå frem av en Valla som i løpet av sakens gang føler seg stadig mer alene.

Høyremannen Fougner
Men aller mest plass vies til advokat Jan Fougner og hans arbeid med utvalget. Han beskrives i flere omganger som «høyremannen». Rikmannsadvokaten. Det er med forakt Valla beskriver mannen som til slutt felte henne.

Boken beskriver en isolert LO-leder. Drapstruet sitter hun stadig oftere inne i leiligheten i Pilestredet Park, med to politivakter til stede til enhver tid. Fysisk er hun hemmet av ettervirkningene av ryggen, som hun brakk vinteren 2006 og en betent akilleshæl. Hun slites mellom behovet for å forsvare seg og berge sitt politiske liv, samtidig som hun vil opprettholde jobben som LO-leder og sliter med å være en god mor for datteren, som bor i et kollektiv i Lier og har behov for morens oppfølging.

På begge sider av Youngstorget har hun inntrykk av at det sitter stadig flere personer som jobber for å få slutt på hennes innflytelse, eller som hun skriver: «Sterke krefter er i sving for å redusere min politiske innflytelse [...] Journalistene bidro til å bygge meg opp, nå river de meg ned, skånselsløst og brutalt.»

Et poeng hun gjentar flere ganger i boken: «Jeg har ikke anlegg for å bygge opp grandiose konspirasjonsteorier, men det er liten tvil om at noen aktører har brukt Yssen-saken som en anledning til å jekke ned en innflytelsesrik LO-leder».

Et intressant trekk ved boken er at den er full av aggressivitet og kampvilje. Valla er en fighter som liker å få juling så lenge det er fair. Dessuten er nesten hvert eneste angrep på henne, som hun inntar i boken, besvart av henne selv med et hardt forsvar.

Siste ord er ikke sagt
Det er en ærlig bok Valla har skrevet. Hun legger lite imellom når hun beskriver sin kamp. Det finnes ingen tradisjon for slike bøker i norsk politisk memoarhistorie. Det ble rabalder da Reiulf Steen ga ut sin bok «Maktkamp» i 1989.

Hanna Kvanmo kom med lite flatterende beskrivelser av Erik Solheim i sin bok «Nærmere», mens Erik Solheim selv skrev lite fordelaktig om tidligere partifeller. Men stort sett er det kjedelig. Denne boken er spesiell på flere måter. Den beskriver meget nær historie. Den mest omtalte saken i norske medier noensinne og Vallas kritikk rammer en lang rekke personer som sitter i sentrale maktposisjoner i norsk politikk og fagbevegelse. Hun slår tilbake. Ingen kommer godt ut av den brutalt ærlige boken - ei heller Valla.

Siste ord er neppe sagt i denne saken. Allerede senere i høst kommer DN-journalist Torstein Tranøy med en bok om den dramatiske saken. Frps Carl I. Hagen har servert sine konspirasjonsteorier om saken og selv om Aps mektige partisekretær Martin Kolberg nekter for at han kommer til å gå videre med anklagene Valla retter mot ham, vil nok flere sider bli skrevet om denne saken. Dette er bare Vallas versjon.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus