NA24.no

En TV per innbygger

(Sony)
Det 50 år gamle mediet er et populært bursdagsbarn.

I dag er det 50 år siden de offisielle TV-sendingene ble åpnet i Norge. I løpet av disse årene er det omsatt 11 millioner TV-apparater, og i dag er det i bruk rundt 4,7 millioner i Norge, omtrent ett fjernsyn per innbygger. Det skriver informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen Erik Andersen i en pressemelding.

Omsetningen av TV-apparater begynte så tidlig som i 1954, seks år før den offisielle åpningen fant sted. Dette året ble det registrert solgt 38 TV-apparater, og før den offisielle åpningen i 1960, hadde om lag 12.000 husstander TV-apparat, skriver Andersen.

Den gangen ble apparatene brukt til å ta i mot sendinger fra Sverige og Danmark, og det sies at noen Rogalendinger tok inn fjernsyn fra Storbritannia. I tillegg kom det prøvesendinger på norsk fjernsyn en tid før åpningen fant sted.

- Totalt har vi registrert en omsetning på 11 millioner TV-apparater i disse 56 årene. Salget av svart/hvitt-TV nådde sitt høyeste nivå i 1964 med 116.000 apparater. Omsetningen av disse apparatene stoppet i 1990, opplyser Andersen.

Omsetningen av fargefjernsyn startet i 1968 med 1.000 apparater. Dette markerte nok starten på den største omveltingen i fjernsynets historie. I mer enn 30 år pågikk omsetningen av farge TV med bilderør før de første moderne flat-TVene kom i 2003.

- På 37 år ble det solgt 1,4 millioner svart/hvitt-TVer før salget var slutt. Hittil er det omsatt om lag 9,6 millioner farge-TV. Av dette er 2,5 millioner flat-TV av type plasma og LCD.

Deretter kom stereoskopisk fjernsyn inn i TV-verdenen. Dette blir kalt 3DTV. Slike apparater er i salg siden forsommeren. Programmer med 3D, som egentlig ikke er noe nytt, begynner å komme som tilbud i første rekke på spill og film.

- Det blir spennende å se om 3D på sikt blir like vanlig som HD er blitt i TV-teknologien. Vi ser også at små tilleggsprogrammer på internett, applikasjoner, kommer inn på TV når den blir koplet til nettet. Dette er nok et bevis på at TV-apparatet får en stadig viktigere rolle i hjemmet, skriver Andersen i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere