*Nettavisen* Økonomi.

Erna og Siv får mer juling enn Jens

Foto: Gorm Kallestad

- Norske journalister er ikke kjent for å stemme Frp, sier analytiker.

Solberg-regjeringen har fått mer negativ medieomtale enn den forrige, rødgrønne, regjeringen. Dette viser en analyse av landets største aviser.

Regjeringen fikk omtrent dobbelt så mange negative artikler i sine to første uker i regjeringskontorene, sammenlignet med Stoltenberg II-regjeringen i 2005. Over 750 artikler er av negativ karakter.

De blå må i tillegg tåle flere artikler med fokus på negative reaksjoner til regjeringen og sin politikk.

Avstand mellom Frp-politikk og journalister

Det er Opoint som på oppdrag fra Nettavisen har gjennomført analysen, som tar for seg mediedekningen i ukene etter maktovertakelsen i henholdsvis 2005 og 2013.

Det er først og fremst Fremskrittspartiet som får gjennomgå.

- Norske journalister er ikke kjent for å stemme Frp, men det er nok en grov forenkling å konkludere med at partiet har vært utsatt for en slags særbehandling av den grunn, sier Craig Murray, analysesjef i Opoint, til Nettavisen.

Analysesjefen mener omtaleforskjellen i stor grad kan forklares med hensyn til objektive nyhetskriterier, det som gir en sak nyhetsverdi.

- Samtidig skal man ikke se helt bort fra avstanden mellom Frp-politikk og journalistenes egne, mer liberale holdninger, fortsetter Murray i Opoint.

Økt personfokus

Analysen viser også at kontroversene rundt de to regjeringene er av forskjellig karakter.

I 2005 fokuserer de analyserte mediene mest på den nye regjeringen som en helhet. Til sammenligning er det i 2013 størst fokus på enkeltpersoner.

Over en tredjedel av den negative omtalen i 2013 handler mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug og hennes fortid som kommunikasjonsrådgiver i First House. Listhaug gikk rett fra First House til statsrådsstillingen.

- Det virker som mediene i utgangspunktet var skeptisk til overgangen fra PR-bransjen til statsmakt, og vi har sett at et slikt rollebytte har fått massiv dekning ved flere tidligere tilfeller, sier analysesjefen i Opoint.

Etter First House-saken var det gamle sitater fra statsråder på sosiale medier som fikk størst oppmerksomhet i 2013. Solveig Hornes tidligere uttalelser om voldtektsofre, transpersoner, «homoeventyrer» i barnehagen og ikke-vestlige innvandrere som «menn fra middelalderkultur» sørget for mange presseklipp.

- Pinlig

I 2005 var det kritikken rundt kjønnsfordelingen i den rødgrønne regjeringen stor. Et annet tema som gikk igjen i Stoltenberg II-omtalen, var nettverk og valg av «venner» som statsråder og statssekretærer.

- Det var spesielt pinlig siden både Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen var for kvotering av kvinner og et høyt antall kvinner i styrer/bedrifter, sier Craig Murray i Opoint.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Noen av de temaene som preget 2005-omtalen var også å spore i 2013, men ingen av dem fikk mye oppmerksomhet.

- Regionfordeling var et negativt tema også i 2013, men kritikken mot Solberg-regjeringen var langt mindre omfattende. Dette henger delvis sammen med at mange av statsrådene kom fra Vestlandet, mens Stoltenbergs regjering ble oppfattet som østlandsdominert, fortsetter Murray i Opoint.

Totalt har Solberg-regjeringen fått mer omtale enn Stoltenberg II-regjeringen. Opoint fant 1818 artikler i kildeutvalget i de to første ukene etter regjeringsskiftet, som omtalte de blå i forbindelse med regjeringsskiftet, statsråder, statssekretærer og regjeringens politikk/regjeringsplattformen. Til sammenligning fant man 1244 artikler i samme kildeutvalg som omtalte de rødgrønne i sine to første uker og i forbindelse med de samme temaene.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.