NA24.no

Erna og Siv får mer juling enn Jens

Foto: Gorm Kallestad
- Norske journalister er ikke kjent for å stemme Frp, sier analytiker.

Solberg-regjeringen har fått mer negativ medieomtale enn den forrige, rødgrønne, regjeringen. Dette viser en analyse av landets største aviser.

Regjeringen fikk omtrent dobbelt så mange negative artikler i sine to første uker i regjeringskontorene, sammenlignet med Stoltenberg II-regjeringen i 2005. Over 750 artikler er av negativ karakter.

De blå må i tillegg tåle flere artikler med fokus på negative reaksjoner til regjeringen og sin politikk.

Avstand mellom Frp-politikk og journalister

Det er Opoint som på oppdrag fra Nettavisen har gjennomført analysen, som tar for seg mediedekningen i ukene etter maktovertakelsen i henholdsvis 2005 og 2013.

Det er først og fremst Fremskrittspartiet som får gjennomgå.

- Norske journalister er ikke kjent for å stemme Frp, men det er nok en grov forenkling å konkludere med at partiet har vært utsatt for en slags særbehandling av den grunn, sier Craig Murray, analysesjef i Opoint, til Nettavisen.

Analysesjefen mener omtaleforskjellen i stor grad kan forklares med hensyn til objektive nyhetskriterier, det som gir en sak nyhetsverdi.

- Samtidig skal man ikke se helt bort fra avstanden mellom Frp-politikk og journalistenes egne, mer liberale holdninger, fortsetter Murray i Opoint.

Økt personfokus

Analysen viser også at kontroversene rundt de to regjeringene er av forskjellig karakter.

I 2005 fokuserer de analyserte mediene mest på den nye regjeringen som en helhet. Til sammenligning er det i 2013 størst fokus på enkeltpersoner.

Over en tredjedel av den negative omtalen i 2013 handler mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug og hennes fortid som kommunikasjonsrådgiver i First House. Listhaug gikk rett fra First House til statsrådsstillingen.

- Det virker som mediene i utgangspunktet var skeptisk til overgangen fra PR-bransjen til statsmakt, og vi har sett at et slikt rollebytte har fått massiv dekning ved flere tidligere tilfeller, sier analysesjefen i Opoint.

Etter First House-saken var det gamle sitater fra statsråder på sosiale medier som fikk størst oppmerksomhet i 2013. Solveig Hornes tidligere uttalelser om voldtektsofre, transpersoner, «homoeventyrer» i barnehagen og ikke-vestlige innvandrere som «menn fra middelalderkultur» sørget for mange presseklipp.

- Pinlig

I 2005 var det kritikken rundt kjønnsfordelingen i den rødgrønne regjeringen stor. Et annet tema som gikk igjen i Stoltenberg II-omtalen, var nettverk og valg av «venner» som statsråder og statssekretærer.

- Det var spesielt pinlig siden både Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen var for kvotering av kvinner og et høyt antall kvinner i styrer/bedrifter, sier Craig Murray i Opoint.

(Saken fortsetter under bildet.)

Noen av de temaene som preget 2005-omtalen var også å spore i 2013, men ingen av dem fikk mye oppmerksomhet.

- Regionfordeling var et negativt tema også i 2013, men kritikken mot Solberg-regjeringen var langt mindre omfattende. Dette henger delvis sammen med at mange av statsrådene kom fra Vestlandet, mens Stoltenbergs regjering ble oppfattet som østlandsdominert, fortsetter Murray i Opoint.

Totalt har Solberg-regjeringen fått mer omtale enn Stoltenberg II-regjeringen. Opoint fant 1818 artikler i kildeutvalget i de to første ukene etter regjeringsskiftet, som omtalte de blå i forbindelse med regjeringsskiftet, statsråder, statssekretærer og regjeringens politikk/regjeringsplattformen. Til sammenligning fant man 1244 artikler i samme kildeutvalg som omtalte de rødgrønne i sine to første uker og i forbindelse med de samme temaene.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere