*Nettavisen* Økonomi.

Facebook banker MySpace

Foto: (Faksimile)

Nordmenn er ville etter nettets hurtigst voksende gigant.

02.12.07 21:56

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nordmenn følger uten tvil trenden i resten av verden, og vi er helt i verdenstoppen når det kommer til bruk av nettsamfunnet. Mens det rundt årsskiftet var registrert rundt 3000 brukere på nettverket Norway har antallet nå passert svimlende 450.000.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

En ny telling i Facebook-systemet, utført for NA24 Propaganda av markedsfører og medieanalytiker Tommy Brakstad, viser at det norske nettverket hevder seg helt i Europa-toppen.

I perioden fra 25. september til 2. desember har nettverket Norway vokst fra 359.388 til nå 451.501 brukere. Dermed havner det norske nettverket helt oppe på niende plass, selv om Norge kun havner på 114 plass over verdens land målt i innbyggerantall.

- Tallene er helt rå. De viser Facebooks ekstreme appell til det norske publikummet, og at brukergjennomsnittet er fantastisk, sier medieanalytiker Tommy Brakstad til NA24.

Slått av svenskene
I tillegg så regnes det med at mange hundre tusen nordmenn er medlemmer uten at de er knyttet til det norske nettverket.

- Det er anslått at det er mange tusen som ikke melder seg på nettverket. Som eksempel har man for eksempel nordmenn boende i Tyskland som kanskje melder seg på det tyske nettverket. All statistikk kan tolkes forskjellig, men jeg tror ikke at det er noe spesielt for Norges del, slik at tallene på mange måter kan tas som en god pekepinn på interessen, sier Brakstad.

Oversikten viser også at svenske for alvor har fått snusen i fenomenet. Sverige har for første gang passert Norge med sine 712.546 medlemmer, og er dermed størst i Norden.

I september lå svenskene kun et hestehode bak Norge etter at de da kunne vise til den sterkeste oppgangen i Europa med vannvittige 1.446 prosent siden mai. Norge holder seg imidlertid foran de øvrige landene i Norden med god margin.

USA på toppen
På verdensbasis er USA, Storbritannia og Canada på toppen, men disse landene har den amerikanske nettverksinndelingen, med universiteter og områder i stedet for land.

Den amerikanske bloggeren Paul Francis har tidligere kommet frem til at USA har 18,1 millioner medlemmer, Storbritannia 6,8 millioner medlemmer og Canada 6,7 millioner medlemmer.

Han har også meldt at hele 64 prosent av de norske brukerne er kvinner, noe som faktisk også er snittet for tjenesten internasjonalt.

Les mer her: Kvinner på Facebook

Av de øvrige landene er Australia med sine 1.334.313 medlemmer på toppen fulgt av Tyrkias 1.238.329 medlemmer før svenskene kommer.

Norge er på niende plass over antallet brukere i det som er verdens hurtigst voksende nettside blant gigantene.

Vekstpotensialet er enormt
Nettinformasjonsselskapet Alexas oversikt viser at Facebook har passert wikipedia og er på full fart oppover til å spise kirsebær med de virkelig store nettmastodontene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som illustrasjon på hvor mange nordmenn det er som er medlemmer på Facebook hadde Norge, ifølge statistisk sentralbyrå, 4.681.134 innbyggere ved årsskiftet. Dermed kan det sies at hver 10 nordmann uavhengig av alder er registrert på den populære farsottens norske nettverk.

- Facebook begynner å bli så stort nå at man ser konturene av det som kan komme til å bli et eget program, sier Brakstad.

Passert MySpace
Innbyggerne i de folkerike og stadig rikere landene i Asia er på full fart fremover. Japan som er verdens nest største økonomi har foreløpig kun 86.713 medlemmer, med det er en dobling siden 25. september, mens verdens mest folkerike nasjon, Kina, har hatt en tredobling til 148.814 medlemmer i samme periode.

I juni 2005 kjøpte NewsCorp-boosen Rupert Murdoch MySpace for nesten fire milliarder kroner. Siden den gang har antallet medlemmer økt fra 45 millioner til nesten 200 millioner, men til tross for den ekstreme økningen har MySpace fått seg en mektig konkurrent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette gjenspiler seg tydelig på Alexas oversikt over eksplosjonen i antallet sidevisninger målt mot det som regnes som Facebooks eneste reelle konkurrent Myspace. Her kan man med enkelthet se at Facebooks sidevisninger har mangedoblet seg slik at de allerede har passert Myspace.

Og trenden med kraftige medlemsøkninger er nok den direkte årsaken til at Bill Gates Microsoft og Hongkongs rikeste mann Li Ka-Shing begge har investert flere hundre millioner kroner i selskapet.

Den asiatiske superrikingen Li Ka-shing har investert 60 millioner dollar i Facebook. I tillegg har han opsjon på ytterligere en investering på 60 millioner dollar.

Les mer her: Supermilliardær ny Facebook-eier

Det spennende med Ka-Shings investering er at han skal ha fått tipset fra Solina Chau, direktøren for stiftelsen Li Ka-shing Foundation.

Den samme Chau er nemlig også storaksjonær i det kinesiske medieselskapet Tom.com, og det er ventet at investeringen dermed kanskje kan føre til at Tom.com kan bli en mulig partner til Facebook i Kina, noe som vil gi selskapet enorme muligheter i det folkerike landet.

Bli millionær på Facebook
Tidligere har Facebook meldt at de har opprettet et fond på 10 millioner dollar, som skal fordeles på personer med ideer om innovative Facebook-applikasjoner. Det betyr rett og slett at har man gode ideer til hvordan Facebook kan bli forbedret kan man slå mynt på det.

Pengene skal fordeles i økonomisk støtte på mellom 25.000-250.000 dollar, cirka 140.000 til 1,4 millioner kroner, til personer som melder fra om sine gode ideer. I tillegg til Facebook står Accel Capital og The Founders Fund bak pengepotten som nå skal fordeles.

Les mer her: Du kan bli millionær på Facebook

I Norge var Nettavisen første medie til å omtale fenomenet, i 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.