Facebook-gründer mistet milliardærstatus

Foto: Eric Risberg (Scanpix)

2008 var et begredelig år for verdens rikeste medietopper.

13.03.09 06:09

2008 var et begredelig år for medietoppene. Det selv om en av dem, Microsofts Bill Gates, i år topper listen som verdens rikeste mann. Men også Gates' formue har forvitret fra 58 til 40 milliarder dollar det siste året.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Men det er en opptur blant alle nedturene i medietoppen.

Oprah avanserer
Oprah Winfrey er en av de få som har blitt rikere det siste året. Hun hoppet fra 462. til 234. plass på Forbes’ kåring over verdens rikeste dollarmilliardærer. Hennes formue økte fra 2,5 til 2,7 milliarder dollar.

Filmregissør Steven Spielberg gjorde det heller ikke så altfor galt. Han holdt formuen på tre milliarder dollar, og steg med det fra 368. til 205. plass på listen.

Det gjør at han går inn på delt plass med filmregissør George Lucas, som ifølge Forbes tapte 900 millioner dollar det siste året.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Ut av listen
Som 354 andre, falt på den andre siden Facebook-gründer Mark Zuckerberg ut av listen. Han «debuterte» i fjor med en 785. plass på listen, og var da god for 1,5 milliarder dollar. 26-åringen var da den yngste milliardæren på listen - ja, utenom dem som levde på arvede penger.

Zuckerberg står bak det populære nettsamfunnet Facebook. I Norge har Facebook nå snart 1,9 millioner medlemmer. Snart er hver andre nordmann på Facebook. Sosiale nettverk rekker nå flere mennesker enn e-posten. Ifølge tall fra Nielsen Online brukte 66,8 prosent av verdens nettbrukere ulike medlemsnettverk i 2008. E-posten må med det se seg slått med sine 65,1 prosent, ifølge Mashable.

Konsernsjefen i Viacom og CBS, Summer Redstone, ble i 2008 rammet av fallende aksjekurser og gjeldsproblemer, og er sammen med IAC-sjef Barry Diller bare så vidt milliardærer fortsatt. Redstone deler nå plass med blant annet norske Arne Wilhelmsen på 701. plass, ned fra 137. plass i fjor.

Opp på listen, ned i verdi
News Corp-sjef Robert Murdoch stupte også 23 plasser i fjor, og har mer enn halvert sin formue. Bill Gates tok over teten, mens Mexicos medie- og telekomgigant Carlos Slim falt til tredjeplass.

Medietopper som Google-grunnleggerne Sergey Brin og Larry Page, Charter Communcations-topp Paul Allen, Italias Silvio Berlusconi, Phil Anschutz, David Geffen, Steve Jobs og Liberty Media-grunnlegger John Malone er eksempler på personer som har barbert sin formue i 2008, men som likevel har klatret på listene.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.