NETTAVISEN MENER: Facebooks sensur av det ikoniske krigsbildet av Kim Phuc, demonstrerer nettverkets mangel på redaksjonell forståelse. Saken kan gjøre avgjørende skade for Facebooks anseelse.

Først kunne det virke som en feil i en algoritme som feilaktig tolket krigsbildet som et brudd på regelverket om nakenhet. Men når Facebook hardnakket holder på sitt, er det grunn til å anta at verdens største sosiale nettverk faktisk mener at Vietnam-bildet ikke kan brukes.

- Facebook har blokkert meg - ironisk nok fordi jeg postet et innlegg der «napalmjenta» kritiserer Facebook, skriver Tom Egeland på sin profil - før han ble utestengt i 24 timer.

Ikke bare sensurerer Facebook bildet som i sin tid vant Pulitzer-prisen i USA - de fjerner også innlegg som i tekst kritiserer nettverkets håndtering.

Facebooks håndtering har naturlig nok vakt reaksjoner, ikke bare blant journalister og jurister - men også blant brukerne.

For å sitere en av dem fra Egelands Facebook-side: - Forfatter Tom Egeland publiserte først et bilde av «napalmjenta» Kim Phúk, deretter publiserte han hennes kritikk mot Facebook. Så ble han blokkert. Sensur? Ja, big time. Er det greit? Nei, det er det absolutt ikke.

Den nå 53-årige Kim Phúc stiller seg også bak kritikken: - Det gjør Kim trist at noen fokuserer på nakenheten i dette historiske bildet, i stedet for det kraftfulle budskapet det formidler, sier en talsperson for hennes stiftelse til Dagsavisen.

Hva Facebook mener, vet vi ikke. Selskapet har ikke nedlatt seg til å besvare spørsmål fra norske medier på mange dager. Slik utøver Facebook en ansiktsløs sensur.

Den da ni år gamle Phan Thi Kim Phúk ble fotografert 8. juni 1972 av Ap-fotograf Nick Ut etter at hun ble alvorlig forbrent på ryggen av et napalmangrep som ved en feilvurdering rammet sivile. Hennes bror døde i angrepet.

Det hører med til historien at New York Times først nølte med å publisere bilde på grunn av nakenheten, men at redaktørene etterhvert forstod betydningen av bildet.

Les mer: Kim Phúcs historie

Med anslagsvis 1,65 milliarder brukere er Facebook et gigantisk nettverk og etterhvert også en viktig distribusjonskanal for redigerte medier. Mange aviser overlater også sensuren av sine debatter til Facebook.

Denne situasjonen står i fare hvis Facebook fortsetter å utøve en sensur som strider mot brukernes oppfatning. Nettavisen har valgt å utarbeide vårt eget kommentarsystem fordi vi ønsker å ha den redaksjonelle kontrollen selv, og ikke overlate den til Facebooks algoritmer og usynlige redaktørutøvelse.

Det er oppmuntrende at norske brukere viser Facebook at man ikke aksepterer sensuren av det viktige Vietnam-bildet, og at stadige delinger gir Facebook hodebry.

Nettavisen mener at å stenge ute Tom Egeland ikke løser noen ting. Det fremstår tvert imot som en bønn om boikott og protester fra norske brukere, og har svekket Facebooks anseelse ytterligere.

Hva mener du? Er Facebook i sin fulle rett til å fjerne Vietnam-bildet og stenge Tom Egeland ute, eller viser det mangel på redaksjonell dømmekraft?