*Nettavisen* Økonomi.

Får jobb via Facebook

Foto: LOIC VENANCE (AFP)

Tar i bruk stadig flere nye kanaler i jobbjakten.

14.05.12 21:32

Over halvparten av de yngste arbeidstakerne mellom18-24 år bruker sosiale medier som Facebook, LinkedIN og Twitter, aktivt i jakten på ny jobb. Dette er en økning på hele 12 prosentpoeng på ett år. Dette viser tall fra den årlige arbeidslivsundersøkelsen gjennomført av analyseselskapet InFact for bemanningsselskapet Xtra personell.

Totalt sett er det rundt 30 prosent av befolkningen som bruker sosiale medier enten til å orientere seg i jobbmarkedet, eller for å søke.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Denne andelen har vært relativt stabil siste to år, men i årets undersøkelse ser man en markant økning blant de yngste. Over halvparten blant de yngste arbeidstakerne tar i bruk sosiale medier når de ser etter nye jobber, og andelen har økt betydelig siden i fjor (12 prosentpoeng).

Ikke uventet trend
- Det er ikke uventet at de unge er de ivrigste brukerne av sosiale medier i jobbsøkingsprosessene. Dette er en trend de fleste virksomheter må ta innover seg. I dag ser vi at mange virksomheter supplerer den tradisjonelle stillingsannonsen med distribusjon i sosiale medier, eksempelvis gjennom lenkeutlegging på Facebook og Twitter. I fremtiden tror jeg vi får se enda større grad av rekrutteringskampanjer som er skreddersydd for sosiale medier, sier Hanne Zimmermann, administrerende direktør Xtra personell Norge, i en melding.

- Foreløpig er nok kanskje den viktigste jobbsøkingsaktiviteten i sosiale medier av uformell art. Her får man tips fra venner og bekjente om ledige jobber eller man bygger nettverk som på sikt kan bistå med å få en jobb. Vi har også sett eksempler på at folk bevisst bygger sin egen merkevare gjennom en blogg. Det tror jeg vi får se mer av i tiden fremover, sier Zimmermann i meldingen.

Ingen forskjell mellom kjønn
Det er nesten ingen forskjell mellom kjønnene, både 1 av 3 kvinner og 1 av 3 menn benytter sosiale medier i jobbjakten. De eldste arbeidstakerne er minst aktive. Det er folk bosatt i Oslo som er de ivrigste sosiale jobbjegerne, her sier 45 prosent at de enten bruker sosiale medier til å søke jobb eller orientere seg i jobbmarkedet, mens de minst ivrige finner man i Midt-Norge. Her sier kun 19 prosent at de benytter sosiale medier i jobbjakten. Hele 53 prosent av de med lavest inntekt sier de bruker sosiale medier i jobbjakten.

- Det er nok rimelig å anta at inntektsvariabelen henger sammen med aldersvariabelen. At de unge også tjener minst, sier Zimmermann, i meldingen.

Mer privat enn offentlig
Undersøkelsen viser også at flere benytter seg av sosiale medier til jobbjakt i privat sektor enn i det offentlige. Spesielt hotell og restaurantbransjen skiller seg ut, hvor over 60 prosent av de spurte har søkt jobb eller orientert seg i markedet via sosiale medier. Til sammenligning er det ansatte innenfor helse- og omsorgssektoren som troner på toppen i det offentlige, hvor nærmere 35 prosent har gjort det samme.

- Det er interessant å se hvordan ansatte innen hotell og restaurant tydeligvis har opparbeidet en sterk kultur for å orientere seg i jobbmarkedet via sosiale medier. En grunn kan være at det er en bransje med høy ”turnover”, hvor omfanget av jobb-bytte er høyere enn i andre bransjer. Hva er vel da mer naturlig enn å målsøke ledige stillinger i sosiale medier, gjerne etter tips fra personlige kontakter og egne nettverk. Samtidig er hotell- og restaurantbransjen en bransje med mange unge ansatte, og det bidrar også til å forklare den høye andelen, sier Zimmermann, i pressemeldingen.

Den landsrepresentative undersøkelsen gjennomført av InFact den 20.-22. mars 2012 og 1008 mennesker ble spurt over telefon.

Har du brukt sosiale medier i jobbjakten?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.