NA24.no

Faremo:-Ta IKT-trusselen på alvor

Foto: Colourbox.com/Virginia Mayo /Montasje
Telenor fraråder å bruke Googles bildesøk.

De siste månedene er Googles tjeneste for bildesøk blitt en populær kanal spredning av ondsinnet programvare. NA24 Propaganda har tidligere denne uken skrevet om Osama-virus som herjer på nett. Nå kommenterer Telenors sikkerhetssenter tilstanden til Computerworld.

Fraråder å bruke Googles bildesøk
Når det gjelder tekstbaserte søk er Google blitt flinke til å filtrere bort skadelige lenker, men nettkriminelle har funnet et smutthull i Googles bildesøkefunksjon. Dette har pågått i flere måneder, men har i det siste blitt stadig mer utbredt.

- Googles bildesøkefunksjon henter bilder fra nettsider i bakgrunnen, og det som gjør det ekstra vanskelig for brukeren er at man bare ser et bilde, og at det er komplett umulig å vite hvor man lander, sier Jan Roger Wilkens i Telenors sikkerhetssenter til Computerworld.

Nettkriminelle har enten kapret selve nettsiden som bildet i Googles søkeresultater viser til, eller de har laget sine egne nettsider hvor de inkluderer bilder de har stjålet, som så vises i søkeresultatene i Google.

Når brukeren klikker på et bilde, tas man enten til en nettside som installerer falsk antivirus på maskinen, eller det installeres såkalte exploit-kits, som gjennomsøker maskinen i et forsøk på å stjele personlig informasjon eller finne andre måter å misbruke maskinen på skriver Computerworld.

Administrerende direktør i Google Norge, Jan Grønbech, ønsker ikke å kommentere saken overfor Computerworld.

Også andre systemer
Viktige datasystemer i Norge er trolig infisert, og informasjon har kommet på avveie, mener Nasjonal Sikkerhetsmyndighet det skriver DN.no

– Det er nå behov for at norske virksomheter tar IKT-trusselen på alvor og utarbeider gode nok sikkerhetstiltak, sier forsvarsminister Grete Faremo i en kommentar til sikkerheten til nasjonens it-sikkerhet til DN.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere