*Nettavisen* Økonomi.

Fikk ikke se skandaleavtalen

Idrettsforbundet tapte 14,7 mill. - økonomisjefen fikk detaljene i avisen.

29.01.08 15:33

OSLO TINGRETT (NA24): 19. juni 2002 signerte NIF en avtale om salg av sponsorplakater til sportssendingene på NRK.

Den trådte i kraft 1. januar 2003. Først 24. januar 2004 fikk forbundets økonomisjef kjennskap til detaljene i avtalen. Da hun leste avisen.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

- Dagens Næringsliv har mer info om dette enn meg, skal økonomisjef Anita Pelsholen ha skrevet i et internt notat datert 18. mars 2004.

- Grove pliktbrudd
Avtalen ble en økonomisk hodepine for Idrettsforbundet, som tapte14,7 millioner kroner. Advokat Erik C. Aagaard fortalte mandag om notatet i arbeidsrettssaken tidligere generalsekretær Ivar Egeberg har anlagt mot forbundet.

- Egeberg har begått grove pliktbrudd i sin håndtering av Idrettsforbundets økonomi, sa Aagaard i retten.

Og trakk også frem en avtale som garanterte Tennisforbundet sponsormidler. Den kostet NIF 8,1 millioner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (foto: Mads Kvernen Kleppe)

- Det er en god del etterpåklokskap i den kritikken som kommer frem, sier Ivar Egebergs advokat, Bjørn Stordrange til NA24.

Det interne notatet er skrevet til den konstituerte generalsekretæren, Grete Johansen, vel en måned etter at Ivar Egeberg måtte forlate jobben.

- Sår fremstilling av oss
- Det er sårt at Kran (tidligere idrettspresident Kjell O. Kran, journ. anm.) og jeg fremstilles som en ulykke for norsk idrett. Vi fikk blant annet endret tippenøkkelen, som har skaffet idretten flere hundre millioner, sa Egeberg i retten.

Pelsholen, som skal i vitneboksen tirsdag, beskriver markedsarbeidet i siste del av Egebergs tid som leder av norsk idrett.

Ifølge notatet passet økonomisjefen på driften, mens Egeberg tok seg av markedsbiten i 2003. Gjentatte ganger gjennom året skal økonomisjefen og andre i avdelingen hennes ha purret på skriftlig dokumentasjon på markedsavtaler.

25. august viste Egebergs beregninger, ifølge notatet, at NIF kom til å få et overskudd på markedssiden på fem millioner. Men da man gjorde opp budsjettet 4. desember 2003, kom en sprekk på åtte millioner for dagen. Ifølge advokat Erik C. Aagaard steg beløpet til 12 millioner på nyåret 2004.

- Nektet å skrive saker
Da hadde Anita Pelsholen allerede nektet å skriver økonomisakene som skulle opp i idrettsstyret i desember 2003.

Og ikke bare måtte økonomisjefen lese om detaljene i NRK-avtalen i Dagens Næringsliv. Hun fant den heller ikke i Idrettsforbundets arkiver. Derfor tok NIF kontakt med sponsorplakat-kollega Fotballforbundet.

- Idrettsforbundet ba om å få se deres kopi av avtalen, sa advokat Aagaard.

- Avtalen har hele tiden eksistert i NIFs arkiver, men ble arkivert feil til å begynne med, sa Egeberg

Mye av innholdet fra granskningsrapporten etter kollapsen ble brukt da Idrettsforbundets versjon av begivenhetene ble lagt frem i retten.

- Egeberg blir beskrevet som meget kreativ og arbeidsom av vitnene. Men var også uorganisert og en ukuelig optimist. Det ledet til økonomisk kaos, sa Aagaard.

Klikk på bildet for å forstørre.

Egeberg solgte for 73 mill.
Det samlede underskuddet da Idrettsforbundet nesten gikk konkurs i begynnelsen av 2004 er anslått til vel 75 millioner. Egeberg påpekte at forbundet allerede hadde store økonomiske utfordringer da han tiltrådte høsten 1998.

- IT-satsingen hadde blitt dyr, man slet med å finansiere toppidretten og flyttingen til Ullevaal ble kostbar. I 2001 skjedde det dessuten flere katastrofale ting; IT-boblen sprakk og sponsormarkedet raknet helt etter den 11. september, sa Egeberg.

Som ved siden av å lede NIF-administrasjonen skal ha solgt sponsoravtaler for 73 millioner bruttokroner i år 2000. To år senere begrenset forbundet et kjempeunderskudd ved hjelp av 16 ikke-budsjetterte millioner i inntekter fra salg av Ontarget-aksjer.

- Jeg fikk en større og større ryggsekk og prøvde å løpe fortere og fortere, sa den tidligere generalsekretæren om den løpske økonomiske utviklingen.

- Takk for sist fra Valgerd
Egeberg trakk også frem kollapsen til Sponsor Service på nyåret 2003 og det svært anstrengte forholdet til kulturminister Valgerd Svarstad Hauglands departement (KKD).

- De siste 20 årene har det pågått en maktkamp med KKD om hvem som skal styre norsk idrett. Nå fikk vi en takk for sist etter at Idrettsforbundet hadde klart å endre fordelingen av tippemidlene i 2002 (mot Bondevik-regjeringens ønske, journ. anm.).

NIF får store deler av sine inntekter fra overskuddet fra spillene til Norsk Tipping. Pengene fordeles i statsråd oppunder jul hvert år, og det er KKD som styrer pengesekken.

- Det ble lagt så strenge føringer i desember 2003 at vi i praksis var satt under administrasjon. Om regjeringen hadde støttet oss, kunne vi fortsatt. Men KKD kjørte et løp mot oss.

At Egeberg hadde enorme økonomiske fullmakter under Kjell O. Krans styre var det iallfall ikke tvil om etter mandagens rettslige opptreden.

- Det ble ikke behandlet noen samarbeidsavtaler i styret. Jeg inngikk avtaler opp mot 30 millioner som ikke var styrebehandlet, forklarte Ivar Egeberg.

Artikkelforfatteren jobbet som webredaktør i Idrettsforbundet fra vinteren 2002 til våren 2005. Han omtalte Idrettsforbundets signering av avtalen om salg av sponsorplakater hos NRK på Marienlyst 19. juni 2002.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag