NA24.no


SEIER:  Ulrik Imtiaz Rolfsen og Norsk Redaktørforening gikk seirende ut av Høyesterett.
SEIER:  Ulrik Imtiaz Rolfsen og Norsk Redaktørforening gikk seirende ut av Høyesterett. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Filmskaper Rolfsen vant over PST i Høyesterett

Sist oppdatert:
Høyesterett fastslår: PST hadde ikke rett til å beslaglegge materiale hos Ulrik Imtiaz Rolfsen.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Høyesteretts kjennelse er klar: Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) hadde ikke rett til å beslaglegge råmateriale til en kommende dokumentarfilm hjemme hos filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen i juni i år.

Rolfsen har tidligere tapt både i Tingretten og Lagmannsretten. Etter å ha fått med seg Norsk Redaktørforening på en anke til Høyesterett, ble det i dag klart at Høyesterett ikke aksepterer PSTs begrunnelse for beslaget.

Rolfsen på pressekonferansen etter dommen.

- Jeg kommer til å fortsette å lage filmen, og gleder meg til det. Hvis alt går bra, kommer den til å vises på NRK i januar, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen etter dommen er klar. 

Om støtten fra Norsk Redaktørforening sier han:

- Jeg var ikke klar over hvilket omfang og alvoret i dette da jeg begynte arbeidet med filmen. Det er tydelig at vi har en presse i Norge som er opptatt av prinsipielle spørsmål.

- Det er jeg takknemlig for, jeg tviler på at jeg hadde våget eller orket å ta denne kampen alene, sier han.

Seier for ytringsfriheten

Kjennelsen i Høyesterett er en klar seier for ytringsfriheten og retten til kildevern, slik den tidligere er definert av pressens organisasjoner.

Arne Jensen.

- Dette er uhyre gledelig, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, i en første kommentar til Nettavisen.

Jensen innrømmer at han hadde høy puls under førstevoterendes opplesning i Høyesterett som startet klokka 13.00 i dag. Etter hver skjønte han imidlertid at det gikk rett vei.

Også tidligere tidligere forlagsredaktør og leder i Norske PEN, William Nygaard, er glad for utfallet i Høyesterett.

- Dette er jo en knusende dom, og en uhyre viktig dom i en vanskelig tid, sier han til Nettavisen.

Kjersti Løken Stavrum.

Nygaard mener at dommen setter viktige prinsipper på plass, og rydder opp i flere uklarheter.

- Dette viser demokratiets styrke i fryktens og terrorens tid, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

Radikal islam

Ulrik Imtiaz Rolfsen har tidligere laget filmer som Izzat og Haram, og sto blant annet bak tv-serien Taxi.

Ubaydullah Hussain.

8. juni i år kom etterforskere fra PST på døren til Rolfsen. Der beslagla de upubliserte opptak som filmskaperen skulle bruke i en kommende dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain og det norske  ekstremistmiljøet.

I den aktuelle dokumentaren går Rolfsen de radikale islamistene nærmere etter i sømmene. Blant annet er Profetens Ummah sentral, sammen med unge islamister som enter er på vei, eller vurderer å dra, til Syria for å delta i krigen sammen med IS.

- Etter mitt syn er Rolfsens prosjekt i kjernen av undersøkende journalistikk, sa førstevoterende høyesterettsdommer.

Filmskaper Imtiaz Rolfsen og advokat Kim Gerdts i Høyesterett.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere