*Nettavisen* Økonomi.

Flere nettaviser vil kreve betaling

Foto: Faksimile av britiske aviser

Girer om etter annonsetørke.

01.10.09 11:35

For to år siden hadde under halvparten av de spurte britiske mediehusene i en tilsvarende undersøkelse planer om å ta betalt for nettinnholdet.

I dag skriver MediaGuardian at rundt 70 prosent av de digitale utgiverne innen avis-, magasin og tv-industrien planlegger å ta betalt for innholdet sitt. Undersøkelsen er gjort for bransjeorganisasjonen Association of Online Publishers (AOP).

Betydelig økning
I 2007 var det bare 46 prosent av respondentene som planla å ta betalt for sitt digitale tilbud. 33 prosent av respondentene i årets undersøkelse sier de planlegger å innføre systemer for mikrobetaling.

Utgiverne tror publikum er mest villige til å betale for spesialrapporter og nedlastbare applikasjoner. 26 prosent av de spurte planlegger å ta betalt for slikt innhold. Blant 16 prosent av respondentene planlegges det også å ta betalt for arkivmateriale og innhold til mobiltelefoner.

Mobil blir viktigere
Mer enn 80 prosent av de spurte sier iPhone har økt mulighetene for mobilt internett. Nesten 70 prosent sier at mobilkanaler kommer til å øke i betydning i de neste 12 månedene.

Rupert Murdoch uttalte tidligere i år at han planla å ta betalt for innholdet til en rekke av News Corps nettsteder og nettjenester. Utspillet har blitt fulgt opp av en rekke andre mediehus som også arbeider for å sikre seg en ny inntektsstrøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.