*Nettavisen* Økonomi.

Flere PFU-klager på Giske-saken

OMFATTENDE MEDIEOMTALE: Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er omtalt flere tusen ganger de siste månedene. Nå er noe av sakene klagd inn for PFU. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Men de klager for døve ører.

Norsk Presseforbund har mottatt en håndfull klager til Pressens Faglige Utvalg om Giske-saken.

NRK, Radio Metro og Dagbladet er alle klaget inn for brudd på god presseskikk, men klagene er avvist på grunn av manglende samtykke fra Trond Giske. Dette kreves for at utvalget skal kunne behandle klagen.

– Det er et helt avgjørende prinsipp for oss, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Nettavisen.

Som generalsekretær har Floberghagen en egen initiativrett til å klage inn dekningen av Giske-saken. Enn så lenge så sitter hun på gjerdet.

– Jeg mener initiativretten kun bør brukes i helt spesielle tilfeller, og særlig der vedkommende ikke kan kunne ventes å klage selv, sier hun.

Klager på saklighet og atferd

NRK og Radio Metro er klaget inn for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.1. hvor det heter at «legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».

Les også: - Venter rekordoppmøte på Giske-comeback

Dagbladet er klaget inn for brudd på flere punkter under avsnittet som tar for seg «journalistisk atferd og forholdet til kildene».

Klager mener at avisen blant annet har brutt punkt 3.2. hvor det heter at «vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte».

– Må være en stor belastning

Tall Nettavisen har hentet inn fra mediearkivet Retriever, viser at Trond Giske i januar ble omtalt over 4000 ganger.

Så langt i februar figurerer Giske i over 500 artikler.

– Det er ekstremt massivt. Medieomtalen må være en stor belastning for de omtalte, og særlig for Trond Giske. Det er ikke vanskelig å forstå, sier Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

– Dette må mediene tenke igjennom før de publiserer, fortsetter hun.

– Har pressen gjort en god jobb med å dekke Giske-saken?

– Det er vanskelig å gi en samlet vurdering av. Jeg tror alle som har fulgt dekningen av denne saken har sett eksempler på god og mindre god journalistikk, sier generalsekretæren.

Hun mener det er verdt å diskutere en «god del av de grepene av den journalistikken som har vært ute».

– Den diskusjonen er i redaksjonene, men den må også være tydelig på dette utad. Hva man diskuterer og hva som kan være problematisk, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSTREMT FOKUS: Elin Floberghagen er generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun mener dekningen av Giske-saken har vært omfattende. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

– Medias håndtering av saken vil kanskje være ulik en rettssak, hvor partene og beskyldningene er kjent?

– Ja, det er nok litt pussig, men i journalistikken så er kontradiksjon også påkrevd. Den som utsettes for sterke beskyldninger av faktisk art, skal også ha mulighet til å imøtegå påstandene. I tillegg har man som hovedregel at man skal identifisere kildene til informasjon, men det er klart at det i mange av tilfellene har vært grunn til å anonymisere kilden. Likevel, dette kan svekke muligheten for kontradiksjon, sier generalsekretæren.

Pressens Faglige Utvalg har også mottatt en klage på vegne av Hadia Tajik, men også denne er avvist på grunn av manglende samtykke. Det er Aftenposten som er klaget inn.

Hva synes du om medias dekning av Giske-saken? Si din mening i kommentarfeltet!

Trond Giske har så langt ikke kommentert saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.