Gå til sidens hovedinnhold

Flere problemer for Murdoch

Verdens mektigste mediadynasti ristes i grunnvollene.

Rupert Murdoch arvet en del av avisvirksomheten fra sin far Sir Keith. Han forvandlet avisvirksomheten til et stort verdensomspennende mediaimperium. Rupert Murdochs plan har hele tiden vært at en av barna skulle ta over.

Det er ikke alle enig i.

Aksjonærer protesterer
Nå protesterer en rekke aksjonærene sammensetningen av News Corp styret, som så langt har inneholdt tre Murdoch-familiemedlemmer blant i alt 17 medlemmer.

James Murdoch, som er nestleder av News Corp og leder av internasjonale operasjoner, har kommet under ilden etter at det kom frem at han ville bli tilbakekalt av en britisk parlamentarisk komité som spurte ham og hans far i juli.

To tidligere ansatte i News of the World, det News Corp-eide britiske tabloidet som ble nedlagt med påstander om telefon hacking, har hevdet at James Murdoch ga «feilaktig» bevis under avhøret i juli.

- Ubeskrivelige skader
- Problemet er at det har vært Rupert Murdoch sitt show så lenge, og han har forsøkt å involvere sine barn, og de har alle skuffet han, sier Richard Hillgrove i Hillgrove PR til CNBC.com .

Han mener at James skulle ha blitt skjøvet seg ut, da påstandene om avlyttingsskandalen i News of the World dukket opp i juli. Han legger til at James lagde «ubeskrivelige skader».

- Han kunne ha blitt erstattet av Elisabeth (hans søster) og deretter brakt tilbake på et senere tidspunkt, sier Hillgrove til nettstedet.

Kjøpte produksjonsselskap
Det er flere muligheter åpne for aksjonærene av News Corps B-aksjer som ønsker å protestere mot måten selskapet drives.

De kan stemme mot gjenvalg av selskapets direktører, spesielt Murdochs sønner James og Lachlan. De kan også stemme for en resolusjon fremsatt av Christian Brothers Investment Services Inc. (CBIS), som ønsker å skille at rollen som styreleder og administrerende direktør begge bekles av Murdoch.

Bør stemme mot gjenvalg
Rådgivningsselskapet Institutional Shareholder Services (ISS) har foreslått investorer bør stemme mot gjenvalg av 13 av 15 styremedlemmer for å etablere ett mer uavhengige tilsyn med ledelsen.

De eneste to styremedlemmer som ISS har anbefalt er dens nyeste medlemmene Joel Klein, tidligere skolebyrå i New York, James W. Breyer, partner i venture capital firmaet Accel Partners.

Langt samarbeid
CIBS styremedlemmer Viet Dinh, professor i jus ved Georgetown, Sir Rod Eddington, tidligere British Airways administrerende direktør har hatt et langt samarbeid med News Corp, og Andrew Knight i J Rothschild Capital Management Limited.

Julie Tanner, assisterende direktør for sosiale investeringer på CIBS, fortalte CNBC.com at de ikke forventer flertall for forslaget. Murdoch familien holder nemlig 40 prosent av de stemmeberettigede aksjene og prins Alwaleed bin Talal, den saudiarabiske prinsen som eier 7 prosent , har offentlig støttet Murdoch'ene.

- Det er viktig å adressere dette problemet til styret, sa hun til CNBC.com .

Aksjonærer bekymret
Tanner håper at resolusjonen vil motivere aksjeeierne til å heve sine bekymringer i spørsmål og svar-runde på slutten av møtet.

En annen som vil stille spørsmål til Murdoch, er Tom Watson. Han er britiske politiker i parlamentet, og en del av den parlamentariske komiteen som avhørte Murdoch'ene i juli.

Murdoch, som har overlevd prostatakreft det siste tiåret, er nå 80. Han er likevel kjent for å holde seg i form, og familimedlemmene lever vanligvis lenge - mor Dame Elisabeth er nå 102.

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen

Kommentarer til denne saken