NA24.no

Flere vil i skyene

Det blir enda større krav til forandring hos bedrifter og merkevarer, fordi markedet forandrer seg enda kjappere enn før, kommer det frem i Jimmy Royals trendrapport for 2012.
Det blir enda større krav til forandring hos bedrifter og merkevarer, fordi markedet forandrer seg enda kjappere enn før, kommer det frem i Jimmy Royals trendrapport for 2012. Foto: John Foxx ((c) John Foxx)
Kraftig vekst i bruk av skytjenester i Norge.

Bruken av skybaserte IT-tjenester (cloud computing) har mer enn doblet seg i Norge det siste året. Mer enn 35 prosent av offentlig sektor og privat næringsliv benytter i dag sky-leveransen «Software as a service (SaaS)», mens tilsvarende tall for året før var 14 prosent. Det viser undersøkelsen IT i Praksis som Rambøll har gjennomført i samarbeid med EDB ErgoGroup.

- Økningen det siste året er overraskende stor i forhold til hva mange hadde forventet. Samtidig er det fortsatt mange barrierer og utfordringer som gjør at flertallet ikke har flyttet inn i nettskyen, skriver konsernsjef Terje Mjøs i EDB ErgoGroup i en melding.

Han trekker frem kontroll over egne data og integrasjonsspørsmål som den viktigste faktoren når private og offentlige virksomheter vurderer nettskybaserte tjenester.

- Myndighetenes regulering av cloud-området, blant annet knyttet til informasjonssikkerhet, vil fremover legge viktige premisser for oss som leverandør, sier Mjøs og peker på at utviklingen i Danmark hvor rådet for IT-sikkerhet fraråder bruk av cloud computing i det offentlige også er til diskusjon i Norge.

Lavest terskel for software i skyen
Software som en tjeneste (SaaS) er det området som benyttes mest i nettskyen, mens plattformtjenester (PaaS) og infrastrukturtjenester (IaaS) benyttes i noe mindre grad. 14 prosent av de spurte har tatt i bruk plattformtjenester, mens 13 prosent benytter infrastrukturtjenester.

- Terskelen for å ta i bruk software som en tjeneste er betydelig lavere fordi dette kan benyttes enkeltstående eller knyttet til noen utvalgte tjenesteområder. Det krever en svært høy grad av teknologisk modenhet og en gjennomgående og gjennomtenkt sourcing-strategi før en virksomhet legger store deler av plattformer og infrastruktur ut i skyen, sier han.

Høyest bruk i privat næringsliv
Bruken av nettskyen er høyest i privat næringsliv, men også i offentlig sektor er bruken og veksten betydelig. 33 prosent av de offentlige virksomhetene benytter i dag software som en tjeneste, mens kun 11 prosent hadde tatt det i bruk i fjor. For privat næringsliv har utviklingen gått fra 17 prosent i fjor til 38 prosent i år. 14 prosent i offentlig sektor og 19 prosent i privat næringsliv sier de vil ta i bruk software som en tjeneste i løpet av de nærmeste tre årene.

- En videre vekst i den hastigheten vi har sett det siste året, avhenger av at IT-bransjen klarer å skape økt tillitt til teknologien og samtidig vise frem vellykkede eksempler på sky-baserte leveranser, sier Terje Mjøs og legger til. "I Norge vil det være en suksessfaktor at leverandørene kan legge skydekket lokalt, slik at kundenes data fortsatt befinner seg i Norge. Samtidig vil dokumentert historisk kompetanse innenfor trygg og sikker lagring av data være en nøkkel for å vinne kundenes tillitt".

Uvær i skyen og IT-rådgiveren som meterolog
Kontroll over data og sikkerhet for at de ikke kompromitteres av tredjepart er en utfordring for leverandørene av nettskybaserte tjenester. 91 prosent i offentlig sektor og 83 prosent i privat næringsliv oppgir dette som viktigste faktor i sin vurdering av bruk nettskybaserte tjenester.

- Leverandørene av skytjenester må overbevise virksomhetene om at man gjennom programvare og virtualisering kan etablere sikre skiller mellom virksomhetene i nettskyen, samt at de er i stand til implementere brukerstyring og adgangskontroll som fungerer 100 prosent. For brukerne må skydekket være trygt og oversiktlig. Mørke og truende uværsskyer vil holde dem innendørs der de er i dag, sier Mjøs og legger til.

- Mange vil ha et stort behov for hjelp til å manøvrere i nettskyen, og på denne måten vil IT-rådgiveren i stadig større grad ta rollen som en slags IT-meterolog. I våre leveranser kaller vi dette «Cloud Consulting», et område som vil bli viktigere og viktigere fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere