NA24.no

Flytter skuta til TVNorge

Foto: TORSTEN BLACKWOOD (Afp)
Jarle Andhøy igjen klar for norske TV-skjermer.

Jarle Andhøy skal jobbe med nye programserier på TVNorge de neste årene. Først ut er den omdiskuterte ekspedisjonen til Berserk mot Sydpolen.

Samarbeidet mellom Jarle Andhøy og TVNorge skjer etter en hard drakamp med NRK. Avtalen handler først og fremst om nye programkonsepter. Men inkludert i samarbeidet er også serien Berserk mot Sydpolen. TV-serien bygger på fjorårets store jordomseiling, som startet gjennom Nordvestpassasjen og endte på tragisk vis i Antarktis.

- Hensikten er å fortelle denne historien slik ekspedisjonen selv opplevde den. Underveis er det både oppturer, nedturer og rikelig med dramatikk, og vi kommer tett på mennesker som har valgt å leve sine liv utenfor det etablerte A4-mønsteret. Jarle Andhøy har laget en hyllest til, og et minnesmerke over, sine kamerater. Etter å ha sett store deler av materialet er jeg trygg på at serien vil framstå i tråd med mannskapets egne ønsker, sier administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme i en melding.

Glad og stolt
Jarle Andhøy er selv svært opptatt av at de omkomnes egen stemme skal bli hørt.

- De eneste som ikke har kommet til orde i denne saken er mine savnede kamerater. Nå gjør de det, og serien er i tråd med deres egne ønsker. Derfor er jeg både glad og stolt over at TVNorge nå velger å formidle ekspedisjonen slik vi opplevde den, sier Andhøy i meldingen.

Serien blir på åtte episoder fra hele den lange reisen sørover, pluss en egen epilog som finner sted i Antarktis. Denne siste spesialepisoden vil bryte med Berserks tradisjonelle formspråk, og bære mer preg av en dokumentar om det som skjedde – en tragedie der de ubesvarte spørsmålene fremdeles er mange, forklarer Harald Strømme i meldingen.

Snakket med familiene
- Jeg har stor forståelse for at enkelte av de pårørende kan oppleve dette som belastende. Jeg har selv snakket med alle de berørte familiene, for å forsikre meg om at vi har fanget opp de synspunktene de pårørende har. Det er viktig for oss å behandle dette materialet med all mulig respekt.

Strømme understreker at det er høyst ulike meninger om en slik serie blant de nærmeste pårørende.

- Flere gir uttrykk for et aktivt ønske om at serien skal lages, andre er kritiske. Vi har særlig vektlagt synspunktene fra familiene til de to norske deltakerne som omkom – det er tross alt i Norge serien skal vises. Her er den ene familien unisont støttende til prosjektet, mens det i den andre familien er ulike syn – noen negative, andre positive. Det er altså ikke mulig å etterkomme alles ønsker, sier Strømme i meldingen.

TVNorge-sjefen mener samtidig at hensynet til de omkomne må veie minst like tungt som hensynet til de pårørende.

- Dette var voksne menn som tok selvstendige beslutninger, som visste at de utsatte seg selv for stor risiko, og som visste at hensikten med det hele var å produsere en TV-serie. De har alle skrevet under på erklæringer som i usedvanlig klare ordelag bekrefter dette. Dette er en historie som utfordrer våre etablerte forestillinger om rett og galt, fornuft og ufornuft, trygghet og risiko, forteller Strømme i meldingen.

Offentlig interesse
Berserk-ekspedisjonen har skapt betydelig offentlig debatt og interesse, og prosjektet har vært utsatt for kritikk fra flere hold. TVNorge mener derfor det har stor offentlig interesse å vise turen fra innsiden.

- Hvilke forberedelser ble gjort, hvilke sikkerhetstiltak var på plass, og hvilke tanker gjorde de seg da de la ut i Sørishavet? Og hvorfor gjorde de det? Dette er en historie vi mener fortjener å bli fortalt. Ikke minst er den aktuell i forbindelse med 100-årsjubileet for Roald Amundsens sydpolekspedisjon, sier Strømme i meldingen.

Mesteparten av denne ekspedisjonen foregikk i klassisk Berserk-tradisjon i andre deler av verden enn Antarktis. To av de tre som omkom, kommer først om bord mot seriens slutt.

- Vi er stolte av å ha Jarle Andhøy i TVNorge-familien, og ser fram til å følge ham, både i vårens serie og på framtidige programserier, sier Strømme i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere