NA24.no

(Scanpix)

Folket gir blaffen i landslaget

Sist oppdatert:
Sportspressen sutrer om lukkede treninger. Men folket bryr seg ikke om fotballandslaget.

(NA24-KOMMENTAR): Foran VM-kvalifiseringskampen mot Skottland avviklet landslagstrener Åge Hareide nok en gang en lukket trening. Hvor hordene av sportsjournalister pent måtte holde seg borte. Da Drillo i sin tid gjorde det samme, leide løssalgspressen helikopter og filmet gressmatta fra lufta. Så ivrige er nemlig sportsjournalistene etter å få ta del i landslagssirkuset.

I den grad det er noe sirkus. Aftenposten presenterte torsdag en undersøkelse som fortalte at 64 prosent av den norske befolkningen er lite engasjert i landslaget. Hele 37 prosent sa seg overhodet ikke engasjert, 27 prosent er mindre engasjert og bare 11 prosent er svært engasjert.

Så hva er det da å sutre for, når leserne, radiolytterne og tv-seerne ikke bryr seg?

Likegyldig
Den samme undersøkelsen fortalte også at 41 prosent av de spurte ikke bryr seg om hvorvidt Åge Hareide bør trene landslaget eller ikke. 35 prosent mener han bør fortsette, mens 24 prosent mener at andre bør ta over ansvaret. Kanskje ikke så rart, siden sunnmøringen har bommet på to kvalifiseringer og dessuten sagt opp seg selv to ganger. At han fortsetter, stiller altså folk flest seg likegyldig til.

Det blir selvsagt mye tall ut av slike undersøkelser, men de er verd å merke seg ute i det sivile liv. Det er altså ikke slik at brorparten av det norske folk biter negler foran viktige fotballandskamper. Tenk det, Hedda. Og visste vi ikke det fra før?

Noen av oss er jo fortsatt fotballidioter og kan ikke gjøre noe med det. Men fraværet av interesse burde fortelle sportspressen at de kanskje skulle gå ned litt i volum på dekningen. Flere og flere medier er det jo også blitt, så det er i grunn fullt forståelig at landslagsledelsen og spillerne gjerne vil verne seg mot påtrykket.

Litt fred
Og det er nettopp at sportsjournalister formelig er blitt en vekstnæring fotballforbundet bruker som forklaring på å regulere pågangen. Pluss at Åge Hareide kanskje har en plan eller to han ikke vil ha brettet ut for all verden foran en kamp. Slikt er ikke sensur, det er bare å skaffe seg litt arbeidsro. Og å holde tilbake sensitiv informasjon.

Som altså et overveldende flertall av folket ikke bryr seg om.

Fredag var det bare Hareide og kaptein Brede Hangeland som holdt pressekonferanse. Da var sportsreporterne i overveldende flertall. Uten at noe videre nytt kom fram av den grunn. Det var snarere det som på pressespråket alltid er blitt kalt fellesstoff. I en avis leste jeg en furten notis om at dette kommer til å bli mer av. Nesten som om dette handlet om ytringsfriheten.

Og hvis sportsjournalistene tror de kan overbevise Norges Fotballforbund om en annen praksis enn dagens, tar de feil. Fotballforbundet er nemlig allmektig.

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere