NA24.no

Forbrukerombudet ut mot Apple

Foto: Aas, Erlend
Sist oppdatert:
Gratisspill kan koste deg dyrt

Forbrukerombudet har fått henvendelser fra foreldre som har fått regninger på flere tusen kroner etter at barna har lastet ned apps til iPad eller iPhone som foreldrene trodde var gratis.

- Selv om spillene markedsføres som gratis, er det viktig å være oppmerksom på at flere slike applikasjoner har muligheter for å kjøpe gjenstander i applikasjonen, for eksempel såkalte Smurfebær i spill som Smurfs’ Village, sier forbrukerombud Gry Nergård i en melding.

Sett deg inn i funksjoner og vilkår
Selv om førsteinntrykket kan være at spillet er gratis, er det med andre ord ofte mulighet for å bruke betydelig pengesummer i selve applikasjonen.

- Bruker barna iPad’en, er det veldig viktig at foreldrene setter seg inn i hvordan den fungerer, og leser nøye gjennom beskrivelsen og eventuelle vilkår i App Store før barna får laste ned og bruke applikasjoner, fortsetter Gry Nergård.

Hold passordet hemmelig
Det er med andre ord veldig viktig å holde passordet sitt hemmelig, slik at du ikke opplever å få regningen dersom andre bruker iPad’en eller iPhone’en din.

I enkelte sammenhenger husker også operativsystemet til iPhone og iPad passordet ditt i 15 minutter etter at du har foretatt et kjøp. Dermed er det mulig å gjøre nye kjøp i løpet av disse 15 minuttene – uten at passordet må legges inn på nytt. En ny oppdatering fra Apple har imidlertid forbedret dette noe.

Tips for å unngå høye regninger
Du kan skru av muligheten for å bruker penger i applikasjoner og spill både på iPhone og iPad. Dette gjør du slik: Gå inn på Innstillinger -> Generelt -> Restriksjoner -> Skru av «Kjøp i program».

For å aktivere og deaktivere slike restriksjoner må du legge inn pin-koden din. Husk å holde koden hemmelig for andre som bruker iPad’en slik at du unngår at det blir skrudd på igjen.

En annen mulighet er å opprette en egen konto uten bankkort knyttet til seg, for eksempel hvis barna har fått en egen iPhone eller du selv ikke har behov for å gjøre noen kjøp med telefonen.

Fremgangsmåten for dette finner du her.

Pass på datatrafikken
Det er også viktig å være huske på at applikasjoner ofte vil koble seg opp mot internett når man bruker dem. Dersom tilkoblingen skjer gjennom 3G-nettverket til teleoperatøren din, vil dette kunne medføre ytterligere utgifter som kommer på telefonregningen. Du bør derfor sjekke datatrafikk-kostnadene for ditt telefonabonnement.

- Dersom du skal bruke telefonen i utlandet er det spesielt viktig å være oppmerksom på dette, da datatrafikk kan være svært dyrt særlig utenfor Europa, avslutter forbrukerombud Gry Nergård.

Tidligere har også NRK skrevet om denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere