*Nettavisen* Økonomi.

Forbyr facebook

Foto: (Faksimile)

Stadig flere selskaper nekter de ansatte å bruke Facebook på jobben.

22.08.07 09:13

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nordmenn er ville etter Facebook og stadig flere kaster seg på farsotten. Men nettverket stjeler mye arbeidstid da mange sitter med Facebook på jobben. Selskapene på sin side fortviler over store utgifter og sikkerhetsbekymringer.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

En verdensomspennende undersøkelse foretatt av sikkerhetsselskapet Sophos viser at 43 prosent av arbeiderne ikke har tilgang til å komme inn på siden, mens ytterligere syv prosent hadde tilgang, men kun med restriksjoner, ifølge PC World.

Uventet så viste imidlertid undersøkelsen at av den halvparten som når Facebook med jobbmaskinen, sier åtte prosent at de får tilgang grunnet at ledelsen frykter baksmell fra de ansatte dersom det blir stoppet.

Tap på milliarder
En forståelig forklaring på hvorfor selskaper velger å hindre de ansatte i å komme inn på siden fra datamaskinene på arbeidsplassen er at de mister flere milliarder kroner i tapt produktivitet, ifølge en analyse foretatt av nettsikkerhetsselskapet SurfControl.

- Mennesker elsker å være der og fortelle andre hva de gjør akkurat nå, hva tankene deres er akkurat nå, sier styreleder hos SurfControl richard Cillen, ifølge Reuters.

Selskapet så på fenomenet og fant ut at bare i Australia, hvor det er rundt 230.000 medlemmer, koster Facebook arbeidsgiverne opptil 23,5 milliarder kroner i året.

Antakelig koster også norske Facebook-brukere arbeidsgivere land og strand rundt flere milliarder kroner. I mai foretok markedsfører og medieanalytiker Tommy Brakstad en telling i Facebook-systemet for NA24.

Den viste at det rundt årsskiftet var registrert rundt 3000 norske brukere på Facebook, men allerede fem måneder senere hadde tallet passert 170.000.

Norge på toppen
Medieviter Alex Iversen har registrert den norske Facebook-revolusjonen, men har ikke noen umiddelbar forklaring på hvorfor fenomenet har tatt sånn av her til lands.

- Jeg tror jeg hørte om Facebook for første gang for tre uker siden, og nå har jeg 100 venner. Det er åpenbart at dette har tatt helt av i Norge. Jeg snakket nettopp med en venninne av meg som bor i Sverige og jobber i Danmsark. Hun er singel og hadde lyst til å sjekke ut Facebook som sjekkested. Men hun fant ingen i Sverige, fortalte Alex Iversen til NA24 Propaganda.

En annen årsak er at selskapene frykter at de ansatte vil legge for ut mye informasjon, slik at de frykter de ansatte kan bli utsatt for datakriminalitet.

Les mer her: Vi er på Facebook-toppen

Giganter sier nei
- Flere bedrifter begrenser tilgangen til denne typen sider. De ansatte liker det kanskje ikke, men disse nettsidene kan være en sikkerhetsrisiko om de blir brukt uforsiktig. Med mindre det er en del av arbeidet er det mange bedrifter som ikke forstår hvorfor de ansatte trenger å logge seg på i arbeidstiden, sier Graham Cluley hos Sophos, ifølge PC World.

Blant selskapene som har hindret de ansattes tilgang til fildelingssiden finner man finansgiganter som LloydsTSB, Credit Suisse, og Goldman Sachs.

I Norge var Nettavisen første medie til å omtale fenomenet, i 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.