NA24.no

Forfatterne frykter økt kommers

Sist oppdatert:
Lederen i Forfatterforeningen visste ingenting om fusjonsplanene.

- Det kom rimelig brått på. Jeg har bare såvidt begynt å tenke på det. Det må være dramatisk, sier Anne Oterholm, som først fikk høre om fusjonen mellom Damm og Cappelen en time før pressekonferansen.

NA24 - din næringslivsavis

Det nye selskapet får norsk administrerende direktør, Tom Harald Jenssen, og blir femti prosent eid av svenske Bonnier og femti prosent eid av danske Egmont. Forfatterforening frykter at utenlandske eiere skal skape forandring for forfatterne.

Utenlandske eiere
- Det er ganske viktig hvem som eier, avstanden til de som har pengene blir helt klart større. Det første man tenker på er mer kommersialisering. Nå har vi bare ett forlag som er utenlandsk eid, i stedet for to, det likner på det som skjer i mediebransjen, sier Oterholm.

Oterholm sier forfatterne kommer til å snakke mer sammen i den nærmeste tiden.

- De kommer til å snakke sammen og vi kommer til å snakke med dem, sier Oterholm.

Cappelen utgir i disse dager bøker av blant annet Vetle Lid Larssen, Lars Saabye Christensen, Vigdis Hjort og Erik Fosnes Hansen. I tillegg har Ingvar Ambjørnsen, Erlend Loe og Åsne Seierstad sterke bånd til Cappelen.

- Man må jo tjene penger, og hvis eierne skal tjene penger har det konsekvenser for forfatterne. Men foreløpig er det flere spørsmål enn svar. Vil eiere som er veldig langt fra ta de samme hensynene som norske eiere? spør Oterholm.

Europeiske bevegelser
Hun ser imidlertid at det kan bli positivt for bransjen.

- Hvis det styrker det redaksjonelle arbeidet fordi de gjør gevinster, så er det klart det er bra. og det er kalrt det er bra at Gyldendal og Aschehoug har konkurranse. Nå blir det tre store. Men spørsmålet som gjenstår er hvilke ambisjoner har Egmont og Bonnier? spør Oterholm.

I morges ble det også klart at Aschehoug kjøper Bonnier-Forlagene og skifter navn til Lindhart & Ringhof i Danmark. Danske Ascheoug er forøvrig eid av Egmont, samme forlag som altså fusjonerer med Cappelen i Norge.

- Det er noe som tyder på bevegelse i Europa. Vi kan få kjempekonsern. Og hva skjer med det bittelille norske da? undre Oterholm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere