NA24.no

Fortsett å grave!

Sist oppdatert:
Dagens Næringsliv bør passe seg for hva PFU-dommen kan få å si for avisas undersøkende journalistikk.

(NA24-KOMMENTAR): PFU har felt en steinhard dom over DN i saken mellom avisa og finansmannen Arne Fredly. Dommen er slett ikke uproblematisk.

DN er tatt for å bryte en slags helligdom i norsk presse; retten til samtidig imøtegåelse. Tilsynelatende en helt grei avgjørelse, og noe Dagens Næringsliv helt sikkert bare må finne seg i. Men i fellelsen står det ingen utdypende betraktninger rundt hva samtidig imøtegåelse innebærer. DN sendte en epost en ettermiddag og forlangte fra Arne Fredly et svar innen klokken 10 neste formiddag. PFU mener dette er en uakseptabel arbeidsmetode.

For så vidt forståelig. Men i hvilken grad skaper denne avgjørelsen presedens for pressens selvjustis? Skal PFU være med på å tøye strikken i forhold til tilsvarsfrister, kan det fort bli en bonanza for alle desinformatører og tåkefyrster innen offentlig og privat sektor. Her trenger mediene klarere regler.

Utvalgsmedlem Henrik Syse mente at artikkelen ikke hadde havnet i PFU om den hadde blitt skrevet på en annen måte. Han liker best de kjedelige avisene, sa han også. Kanskje også de mest borgerlige publikasjonene? For det Syse sier er egentlig at han synes gode norske borgere bør få sove trygt om natta. Så er spørsmålet om hva som egentlig er en god norsk borger.

Kanskje Arne Fredly er det, det vet denne rapportør altfor lite om. Han bor vel ellers litt for mange steder. Men mannen hadde i hvert fall åndsnærværelse nok til å skrive en PFU-klage på 500 sider. I meste laget det, også.

Metoder
DNs sjefredaktør Amund Djuve bedyrer at avisas kritiske og gravende journalistikk ikke skal opphøre. Men varsler også en gjennomgang av avisas arbeidsmetoder. Dette er vel noe han bare må si i sakens anledning.

Hva viktigere er:

Dagens Næringsliv må ikke slutte å drive gravende og kritisk journalistikk, verken daglig eller i sin lørdagsutgave. At DN har brukt sitt lørdagsmagasin til nettopp dette, er av stor viktighet. Slutter avisen med det, blir den fylt av den likegyldige featurejournalistikken det er flust opp med overalt ellers i mediene.

Last og brast
Amund Djuve og hans featureredaktør Gry Egenes bør i det hele tatt stå last og brast med sine reportere, slik legendariske Ben Bradley gjorde det i Washington Post under Watergate-skandalen i sin tid.

PFU-leder Odd Isungset benyttet anledningen til å mene at Dagens Næringsliv kanskje hadde blitt blendet av sin egen suksess og dermed sviktet faktagrunnlaget i saken. Reporterne i DN er fortsatt overbevist om at de har skrevet sannheten.

At PFU-lederen sier slikt, fikk mine nesebor til å snuse på følelsen av at PFUs avgjørelse luktet litt av en klassisk «klassedom»..

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere