*Nettavisen* Økonomi.

Fotograf tiltalt for voldtekt av fem jenter

OVERGREP: Mannen er tiltalt for flere overgrep av jenter. Han er også tiltalt for å besitte 2800 overgrepsbilder av barn. Her er aktor Thor Erik Svendsen Høiskar og mannens forsvarer Hilde Guldbakke avbildet i forbindelse med en annen rettssak. Foto: Rune Grønlie (Avisa Nordland)

– En meget alvorlig sak, sier statsadvokaten om det omfattende sakskomplekset.

En mann i slutten 30-årene er tiltalt for voldtekt av fem jenter, hvor tre av dem var dopet ned. Mandag starter hovedforhandlingen i Salten tingrett, og retten skal administreres av sorenskriver Ingrid Johanne Lillevik, skriver Avisa Nordland.

Sju dager er satt av til saken.

Alvorlig

– Vi har tatt ut en alvorlig tiltale i en omfattende sak med fem fornærmede. Det er snakk om fem voldtekter, hvor den ene fornærmede var 14 år da overgrepene fant sted, sier statsadvokat Thor Erik Svendsen Høiskar.

I tillegg er mannen, som har jobbet som frilansfotograf, tiltalt for å ha tatt bilder av mindreårige barn.

På toppen av det hele mener påtalemyndigheten at mannen har vært i besittelse av 2.800 bildefiler som blant annet viser voksne personer som utfører seksuelle overgrep mot barn fra treårsalderen.

– Dette må karakteriseres som en meget alvorlig sak. Dette har pågått over lang tid, fra 2005 til 2011, og involverer flere, sier Høiskar.

Stiller seg uforstående

Det var i februar 2013 at mannen ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for en rekke forhold. Da avviste mannen anklagene mot ham.

– Min klient stiller seg uforstående til tiltalen om voldtekter. Den ene kvinnen har han ikke hatt sex med, mens det i forhold til de øvrige dreide seg om frivillig sex. Han vil erkjenne straffskyld for de beslaglagte bildene som ansees som straffbar, sier mannens forsvarer, Hilde Guldbakke, i en SMS til AN.

Det er ikke mulig å forutsi hvor stor straff mannen kan få om han skal bli kjent skyldig. Minstestraffen for voldtekt er tre år, men rettspraksis er nærmere fire år.

I dette tilfellet er det snakk om fem saker, og det er flere skjerpende momenter noe som taler for en høyere straff. Statsadvokaten har ikke tatt stilling til hvilken påstand om straff han vil legge ned i retten.

Klar for å bli ferdig

De fem fornærmede jentene er glade for at saken nærmer seg slutten.

Kristin Fagerheim Hammervik er bistandsadvokat til fire av de involverte jentene.

– De er forberedt på saken som starter på mandag, og er klare til å forklare seg med tiltalte i retten, sier hun.

Advokat Torkel Johnsen representerer den femte fornærmede.

– Det er alltid en belastning å ha gående en slik sak, og det er greit å bli ferdig med det. Ventetiden er en tilleggsbelastning til det de har gjennomgått, sier Johnsen.

Les flere nyheter fra Avisa Nordland

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.