*Nettavisen* Økonomi.

Frilansfotograf Kyrre Lien tok Årets bilde i 2014

Barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i sommer. Totalt ble over 100.000 hjem ødelagt eller skadet. Foto: Frilans Kyrre Lien (NTB scanpix)

Et tungt, mørkt og uskarpt bilde fra Gaza, tatt av frilansfotograf Kyrre Lien (24), ble Årets bilde og vinner i nyhetskategorien.

13.03.15 17:57

Bildet viser tre barn som dekker til et stort bombehull i sitt eget hus på Gazastripen. I bakgrunnen synes ruiner, mens de tre barna strever med å henge opp et fargerikt teppe for å hindre utsikt.

– Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasningsevne. Hva gjør vi etter at bombe har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss. Et utrolig godt nyhetsbilde, konkluderer juryen.

Kyrre Lien er utdannet fotojournalist fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har jobbet i NTB scanpix, før han senere har frilanset og levert til blant andre Aftenposten, VG og New York Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.