Gå til sidens hovedinnhold

Fritt fram for fildeling

Film - og musikkbransjen tapte først i tingretten og så i lagmannsretten.

Høsten 2009 gikk rettssaken mellom den internasjonale platebransjen, representert ved interesseorganisasjonen IFPI, mot Telenor. IFPI krevde at Telenor skulle stenge tilgangen til fildelingsnettverket The Pirate Bay for sine kunder, noe Telenor nektet.

Les også: Fortsetter krigen mot Telenor

Taper igjen

I desember anket platebransjen tingrettens beslutning, som kom fram til at Telenor ikke kunne holdes ansvarlige for hva brukerne gjorde på internett - og at de ikke kunne fungere som sensurorgan.

Nå er det klart at lagmannsretten har avvist anken fra film- og musikkbransjen, som mente at Telenor måtte stenge tilgangen til The Pirate Bay for sine kunder, melder NTB.

- Telenor medvirker i åndsverklovens forstand ikke til staffbare eller erstatningsbetingende handlinger blant sine sluttbrukere ved å stille sitt nett til rådighet for allmennheten uten å blokkere The Pirate Bay, skriver lagmannsretten i sin kjennelse.

Tilnærmet rettsløse

Cato Strøm, direktør i TONO, sier lagmannsrettens avgjørelse må forstås slik at EUs opphavsrettsdirektiv ikke ble riktig implementert i norsk lov i 2005:

- Lagmannsrettens avgjørelse bekrefter med andre ord det vi tidligere har sagt, at rettighetshaverne i Norge er tilnærmet rettsløse på dette området, skriver Strøm i en kommentar.

Også IFPI-direktør Marte Thorsby er skuffet over lagmannsrettens beslutning.

- Lagmannsretten skriver i sin kjennelse at grensene for medvirkeransvar er uklare og at Kulturdepartementet må klargjøre dette når de nå skal gå gjennom åndsverkloven på nytt. Dette er med andre ord et «ingenmannsland» i den nåværende loven, og det betyr at det er fritt fram for å legge til rette for ulovlig virksomhet i norske nett, sier Thorsby.

Les også: Telenor slipper å stenge Pirate Bay

Harde fronter

Bakgrunnen for rettssaken er at platebransjen mener at piratkopiering påfører dem enorme tap hvert år, mens Telenor har vært knallharde på at de ikke er part i saken, og at de kun formidler en tilgang til internett. Hva kundene bruker den tilgangen til er ikke opp til dem.

I tingretten ble det raskt klart at dette ikke handlet spesielt mye om verken Telenor eller The Pirate Bay. Derimot ble det ganske klart dette var en ren prinsippsak om hvorvidt internettleverandører skal kunne stenge tilgangen til internettsteder som private aktører mener bryter loven.

Tingretten kom fram til at Telenor strengt tatt var involvert i eventuelle lovbrudd, siden de formidlet dataene, men at de ikke kunne holdes ansvarlige for hva brukerne gjorde - og at de ikke kunne fungere som sensurorgan.

Du kan selv lese hva Telenor mener om platebransjen, og deres søksmål, her.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken