NA24.no


Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) og onnvandringspolitikk sørget for Frp-seier på sosiale medier. Her besøker hun Manglerud politistasjon.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) og onnvandringspolitikk sørget for Frp-seier på sosiale medier. Her besøker hun Manglerud politistasjon. Foto: Mariam Butt (NTB scanpix)

Frp vant valgkampen på sosiale medier, viser undersøkelse

Sist oppdatert:
Også Nettavisen har slått fast at Frp er best på Facebook.

Mange nordmenn orienterer seg i nyhetsbildet via sosiale medier. Under valgkampen var det Fremskrittspartiet som hadde størst gjennomslagskraft på nettet.

Klassekampen har inn hentet tall fra to kilder som viser partienes gjennomslagskraft på sosiale medier. Oversikten over de mest delte nyhetssakene fra analyseselskapet Storyboard, viser at Frp lyktes med sin strategi om å få innvandring og kriminalitet høyt opp på dagsorden.

Av de ti sakene som ble mest delt og fikk flest likerklikk og kommentarer i sosiale medier i september, handlet fem om innvandringsminister Sylvi Listhaug. To handlet om utspill fra justisminister Per-Willy Amundsen.

- Det er nok høyresiden med Frp som har tjent mest på dette, fordi det er Frp som har eierskap på innvandringssaker og har interesse av at temaet kommer høyt på dagsordenen, sier medieforsker Bente Kalsnes ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Klare paralleller

Nettavisen fulgte utviklingen gjennom hele valgkampen på sosiale medier, og det var helt klare paralleller med gjennomslag der og hvem som gjorde det best på meningsmålinger.

Blogg: Dette er taperne og vinnerne i valgkampen

Vår dekning i startet i juni da Venstre var i bunnen på sosiale medier. I løpet av valgkampen var også Rødt forbi det som kan være deres noe større sengepartner, Arbeiderpartiet. Partiet som begynte på bunnen klatret seg oppover listene, og vår siste liste før valget viste en sosial opptur for Venstre.

Mot slutten av valgkampen kunne Nettavisen slå fast at MDG, Rødt, Venstre, Demokratene, SV, Høyre og Frp var vinnere i valgkampen, mens Liberalistene, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF var valgkampens tapere.

Frp best

I en rangert liste kom Frp på femteplass, med følgende begrunnelse:

- Frp er best på Facebook, og har også vært det i år. Siden vi rangerer listen relativt sett fra utgangspunktet blir det en femteplass, men det er kun fordi FrP startet som vinner, og avsluttet som vinner i dekning og oppmerksomhet. Litt som at Bayern München vinner serien i Tyskland, det er som ventet.

En undersøkelse fra Reuters Institute i år viste at 53 prosent av alle nordmenn orienterer seg i nyhetsbildet via sosiale medier som Facebook, Twitter og Snapchat.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere