NA24.no

Foto: AP/SCANPIX

Frykter ny Muhammed-krise

Sist oppdatert:
Tre danske aviser vil igjen publisere Muhammed-karikaturer onsdag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det danske utenriksdepartementet er nervøse tirsdag, etter at de tre store avisene Morgenavisen Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og Politik har meddelt at de onsdag morgen vil bringe tegninger av den muslimske profeten Muhammed - med en bombe i turbanen.

NA24 - din næringslivsavis

Frykten for en ny Muhammed-krise øker, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau tirsdag kveld.

Disse bildene er de samme tegningene som skapte trøbbel for to år siden.

- Parat til å agere
- Vi følger en slik situasjon meget nøye, og forholder oss til den slik den måtte utvikle seg. Vi er parate til å agere i lys av hva vi observerer, sier Uffe Wolffhechel i den danske utenriksdepartementet til Ritzau.

Under Muhammed-krisen for to år siden ble både Norge og Danmark kraftig truet av muslimske ekstremister, og ambassader i Syria og i Teheran i Iran ble brannpåsatt. Det var angrep på flere ambassader i andre muslimske land, og norske og danske flagg ble hyppig brent rundt omkring i området.

Det ble også utlovet høye dusører for karikaturtegnernes hoder.

Tre pågrepet
Og det er nettopp slike drapstrusler i senere tid, som er årsaken til at de danske avisene nå tar bildene opp igjen fra bildearkivet. Tre menn er pågrepet i Danmark, mistenkt for å ha planlagt å drepe en av de danske tegnerne, Knut Westergaard (73).

- Selvsagt frykter jeg for mitt liv når Politiets Etterretningstjeneste forteller at bestemte personer arbeider med konkrete planer om å slå meg i hjel. Men det gjør meg også sint at en ganske alminnelig dagligdags handling, som jeg har utført tusenvis av ganger, skal misbrukes til å utløse et slikt vanvidd. Jeg har skjøttet mitt arbeid, og det gjør jeg fortsatt, sier Kurt Westergaard til Jyllands-Posten.

Taper eksportinntekter
Striden har kostet Danmark hele to milliarder kroner i tap av eksportinntekter. En av virksomhetene som ble hardest rammet er meierigiganten Arla. Firmaet merker fortsatt etterdønningene etter eksportkrisen til Midt-Østen.

I dag er firmaet kun oppe i 65 prosent av det salgsnivået som de hadde før Muhammed-striden brøt ut, men de håper de vil komme tilbake til 100 prosent innen årets utgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere