NA24.no

Foto: Mari Ravndal (Mastiff/TV 2)

Full krangel om «Ingen Grenser»

Sist oppdatert:
- Dette er «Jackass» for handikappede.

Lederen for Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) raser mot den negative kritikken mot reality-serien «Ingen Grenser» på TV 2.

- Det er stor forskjell på å ikke like ting til det å si, som Uloba-representanten sier, at dette TV-programmet ødelegger for funksjonshemmede. Det betyr implisitt at de sier at de som faktisk er med i programmet ødelegger for funksjonshemmede, og det er ikke bare tullete, men helt uhørt, sier Leif Arild Fjellheim i LARS til Nettavisen.

Har satt seg selv på en pidestall

Fjellheim tok kontakt med Nettavisen etter at i interesseorganisasjon Uloba omtalte programmet som «freakshow».

- De har satt seg selv på en pidestall hvor de dikterer hva andre skal mene og gjøre, fortsetter Fjellheim.

Rektor på Markedshøyskolen, sosiolog og reklamemann, Trond Blindheim startet debatten. Han tok til ordre for at det hadde vært bedre å vise fram funksjonshemmede på et sirkus.

- Jeg lurer og på hva Uloba-representanten og sosionomen mener om for eksempel Paralympics? Er det og patetisk og et «freakshow», som de påstår at «Ingen Grenser» er? Paralympics har mye av det samme konseptet som «Ingen grenser»: Det er kun funksjonshemmede som deltar, utfordringene står i tur, med slit, glede og tårer. Skal det og da «tas» av skjermen? spør Leif Arild Fjellheim i LARS.

«Jackass» for handikappede

Fjellheim understreker at det blir vanskelig for han å si hva alle i organisasjonen mener om uttalelsene til Uloba og Blindheim, da det er mange meninger om dette.


- Jeg synes og at om det er slik at å lage problemstillinger rundt dette skal oppta hverdagen til enkelte organisasjoner, som enkelte handikaporganisasjoner gjør, vel da står det i grunn ganske så bra til for funksjonshemmede her i Norge, fortsetter Fjellheim i LARS.

Trond Blindheim støtter Fjellheim i at det er delte meninger om programmet, men han ser ingen grunn til å endre sitt standpunkt til programmet.

- Dette er «Jackaas» for handikappede. Når det er så tungt at deltakerne bryter sammen har man tatt det altfor langt. Dette er ikke sjarmerende TV, sier han til Nettavisen.

Sosiologen viser til fjellvettreglene.

Brukes som underholdningsobjekt

- Er det ikke noe som heter at man ikke skal legge ut på lang tur uten trening. Det gjelder tydeligvis ikke funksjonshemmede. Jeg får sirkusassosiasjon når jeg ser programmet. Selv mennesker som er veltrente holder ikke på med dette. Deltakerne er folk som er hentet ut fra tilfeldig liv og kastet inn i dette. Det hele er veldig iscenesatt, og om det er så farlig som det ser ut til, bør det stoppes, sier han.

Blindheim ser heller at det lages et program på funksjonshemmedes premisser.

(Saken forsetter under bildet.)

Målet for årets ekspedisjon er toppen av Norges tredje største isbre, Folgefonna. Hjelmeset har med seg elleve deltakere med ulike funksjonsnedsettelser.

- Dette er ikke integrering, det er det motsatte. Man bruker dem som et underholdningsobjekt. Å sammenligne «Ingen Grenser» med Paralympics blir helt feil. I Paralympics er det toppidrettsutøvere som deltar, sier han.

Hjelmeset tar dette med knusende ro

Selv om det kritikerroste programmet så langt ikke har vært en seermagnet på TV 2, forteller kanalen at 99 prosent av alle de som ser «Ingen Grenser» er utelukkende positive.

- Vi har fått utallige positive tilbakemeldinger på selve programmene, men har ikke fått tilbakemeldinger på saken i Nettavisen, tilbakemeldingene ligger nok først og fremst i kommentarfeltet under saken, og de er også ganske entydige. Odd-Bjørn Hjelmeset tar dette med knusende ro, og det har han da også all grunn til, sier Bjarne Laastad, assisterende kommunikasjonssjef i TV 2, til Nettavisen.

Uloba ønsker ikke å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere