NA24.no

Gift dere hjemme!

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Når kjendiser gifter seg på en offentlig strand, må de regne med at andre folk dukker opp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

(NA24-KOMMENTAR): I tre år har bryllupet mellom musikeren Lars Lillo Stenberg og skuespilleren Andrine Sæther versert i det norske rettsapparatet. Ekteparet følte seg krenket over at ukebladet Se og Hør tok bilder av seansen som foregikk på en offentlig strand på Nøtterøy. Til overmål har de fått både tingretten og lagmannsrettens medhold i at det krenket privatlivets fred.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Nå skal Høyesterett avgjøre om dommen skal bli rettskraftig. Strengt tatt unødig bruk av samfunnets tid og penger, men det er fullt forståelig at Se og Hør har anket dommen. For den er meningsløs.

Teater på stranda
Hadde ukebladet invadert parets private hjem og hus og hage og alt hva de måtte besitte, ville det vært et soleklart overgrep. Hadde Se og Hør også gjort hva de har for vane – å bruke bilder tatt i en annen sammenheng for å vinkle en historie, ville fordømmelsen vært fullt forståelig. Men når du velger å lage en teaterforestilling ut av ditt eget bryllup, hvilket Sæther og Stenberg vitterlig gjorde, bør du velge et lukket sted hvis det bare er venner og bekjente som skal være vitner til begivenheten.

Vielsen mellom det såkalte kjendisparet i 2005 husker jeg ikke all verden av, men jeg mener å ha fått med meg at forloveren kom roende inn til stranda i båt. De fleste blant oss gifter oss i fred og ro, og du kan stå med risdryss i håret på tinghustrappa i Oslo uten andre vitner enn dem som streifer innom puben Nilsen for å ta en utepils. Og de gir jo stort sett blaffen i hvem som gifter seg.

«Blir dommen mot Se og Hør rettskraftig, kan kjendiser gifte seg på t-baneperrongen på Lambertseter og forlange området stengt. Da har vi tapt det offentlige rom.»

Offentlig
Bryllup er en offentlig affære. Om du gifter deg, må enten prest eller sorenskriver foreta handlingen og hver på sin måte velsigne ekteskapet. Så det hele handler ikke om hvorvidt Andrine Sæther og Lars Lillo Stenberg er offentlige personer, men mer om hvor de befinner seg når de sier ja til hverandre.

Det vises også til den europeiske menneskerettighetskommisjonen og tidligere avgjørelser om ytringsfrihetens rekkevidde i denne saken. Og om hva internasjonale tabloider har skrevet om diverse prominente personers privatliv. Jeg tror ikke denne saken handler så mye om ytringsfrihet som noen vil ha det til. Men mer om at folk skal vite hvor de er til enhver tid og at andre skal tenke litt mer om spørsmålet om hvem de skal interessere seg for.

Redaktørforeningens generalsekretær, Nils E. Øy, har uttrykt bekymring over at lovverket skal bestemme hvilke brylluper som skal omtales. Han sier videre at det kanskje kunne vært en idé å utvise smak i forbindelse med hva man skal dekkes i pressen generelt. Noe han har fullstendig rett i. Ironisk nok kan Høyesterett skape en presedens for det såkalte privatlivets fred som kan slå helt feil.

Blir dommen mot Se og Hør rettskraftig, kan kjendiser gifte seg på t-baneperrongen på Lambertseter og forlange området stengt. Da har vi tapt det offentlige rom.

Men når bryllupet mellom en gitarist og en skuespiller verserer i årevis i rettsapparatet fordi kjendiser skal beskytte privatlivet sitt, bør også de gifte seg som folk flest. I fred og ro.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere