NA24.no

MINISTEREN OG KNERTEN: Trond Giske, foran en plakat av "Knerten", mener vi får større filmer a la Max Manus i fremtiden med den nye co-produksjonsavtalen med Europa.
MINISTEREN OG KNERTEN: Trond Giske, foran en plakat av "Knerten", mener vi får større filmer a la Max Manus i fremtiden med den nye co-produksjonsavtalen med Europa. Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

Gir avisene mer penger

Sist oppdatert:
Marginal økning i pressestøtten.

I årets statsbudsjett foreslås produksjonstilskuddet til aviser fra 264,4 millioner kroner til 272,9 millioner kroner. Det gir en vekst på 9,4 millioner kroner.

Produksjonstilskuddet utgjør den største andelen av den samlede pressestøtten som i år foreslås øket fra 301,8 millioner i 2009 til 311,3 millioner neste år.

Det er neppe det løftet nummertoaviser hadde håpet på. Totalt leverte de 134 avisene som får produksjonstilskudd et samlet overskudd etter at pressestøtte var lagt til på 39 millioner kroner i 2008. Året før var tilsvarende resultat på 102 millioner kroner.

Departementet skriver at det i særlig grad er nummertoavisene som svekket resultatet mellom 2007 og 2008.

Avisbransjen sett under ett svekket driftsoverskuddet med 44 prosent fra 2007 til 2008, til 721 mill. kroner.

Dagsavisen er per i dag den avisen i Norge som mottar mest pressestøtte her i landet. Avisen får nær 40 millioner kroner i offentlig støtte årlig, men har likevel levert røde tall i regnskapet.

Bleness sier til NA24 Propaganda at han er positivt overrasket over budsjettforslaget.

- Det at det er en økning var en positiv overraskelse. Det er bedre enn det som har vært situasjonen de siste årne, hvor støtten ikke har holdt tritt med prisstigningen. Selv om økningen ikke er stor så håper vi at det er et signal om at støtten er på vei opp. Det vil gi de meningsbærende avisene et lengre liv hvis støtten øker i årene fremover, sier Bleness.

Kulturdepartementet skal sette ned en komite som skal foreta en full gjennomgang av hele komplekset med pressestøtte og momsfritak for mediene.

– Det skjer ikke noen realitetsendringer denne gangen. Jeg vil tro at årsaken er at mediestøttekommisjonen ikke er nedsatt ennå. I verste fall kunne det jo skje en reduksjon, så vi må være glade for lite og se det positive i det, sier MBLs styreleder Ivar Rusdal til Journalisten.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere