Google vil stanse nettsensur

Foto: RICK WILKING (REUTERS)

Ber om internasjonal allianse etter Kina-krangel.

To dager etter at selskapet stengte sin kinesiske søkemotor i protest mot kinesiske myndigheter, tar Google til orde for at et fritt internett bør gjøres til tema i handelsavtaler.

Det fremkom da Alan Davidson, som har tittelen director of United States public policy i Google, holdt et innlegg under en kongresshøring i USA.

Økende problem
Ifølge Davidson er nettsensur et økende problem Det er nå mer enn 40 land som aktivt sensurerer internett, opp fra en håndfull i 2002. Verktøyene som brukes for å hindre tilgang til uønsket informasjon blir stadig mer avanserte, sa han. Mer enn 25 land har de siste årene blokkert en eller flere Google-tjenester.

Davidson sa at nettsensur ikke bare er et spørsmål om menneskerettigheter, men også skaper store problemer for selskaper som opererer internasjonalt. Derfor ønsker Google at dette skal bli et tema i fremtidige handelsdiskusjoner og ber om at det vurderes om også utviklingshjelp bør knyttes opp mot åpen informasjonstilgang for innbyggerne.

Han mente også at land som respekterer ytringsfrihet på nettet burde gå sammen om å utarbeide et internasjonalt regelverk.

Ga opp Kina
Mandag stengte Google sin søkemotor i Kina, etter at selskapet i januar meldte at det ville revurdere sin strategi i landet på grunn av hackingangrep og omfattende sensur. Nå blir brukerne i stedet rutet videre til Googles servere i Hongkong, men kinesiske myndigheter sensurerer politisk upassende søk også her.

Google og andre nettaktører i Kina har vært pålagt omfattende selvsensur som skal sørge for at politisk upassende materiale ikke er tilgjengelig for innbyggerne.

Kinesiske myndigheter har kommet med skarpe reaksjoner mot Google, og partipressen beskylder selskapet for å samarbeide med amerikanske sikkerhetstjenester.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.