*Nettavisen* Økonomi.

Gråtkvalt i retten

Det ble et følelsesladd møte med gamle kolleger for Ivar Egeberg.

30.01.08 13:12

OSLO TINGRETT (NA24): Den tidligere generalsekretæren i Idrettsforbundet klarte ikke holde tårene tilbake i retten tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Eksidrettspresident Kjell O. Kran fortalte at han ikke så noen annen utvei enn at generalsekretær Egeberg sluttet i Norges Idrettsforbund da økonomiskandalen ble rullet opp for fire år siden.

- Slaget var tapt
- Jeg ba ham innse at slaget var tapt, og sa han måtte slutte, bekreftet Kran i sitt vitnemål.

Ivar Egeberg har anlagt sak og krever 375.000 kroner i lønn for fem måneder pluss renter og saksomkostninger etter at han sluttet i februar 2004.

Den tidligere idrettspresidenten hevdet at han visste om et minus på seks millioner før jul i 2003 - et underskudd som ble til mer enn 30 millioner tidlig i februar, og skandalen var et faktum. Regningen kom til slutt på vel 75 millioner.

- Angrep fra Egeberg
- Vi kunne ikke leve med dette. Ivar kom da med angrep på meg, og sa at jeg bare vil redde mitt eget skinn. Men jeg visste at jeg kom til å trekke meg, sa eksbanksjef Kran.

Også tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl forklarte seg. Han sa det ikke var tvil om at Egeberg fikk sparken av Kran, og fortalte at han synes synd på den nåværende generalsekretæren i Senterpartiet.

- Dette er en trist sorti for en mann som har brukt mesteparten av sitt liv på norsk idrett. Det er liten tvil om at det ikke har vært noe regime som har tilført norsk idrett så mye midler som Kran/Egeberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Aarset

- Kran vurderte ulike ting, men konkluderte med at det ikke var noen annen mulighet enn at jeg måtte gå. Det var klar tale, sa Egeberg i sin forklaring mandag.

- Visste ikke om problemene
Kran sa tirsdag at han ikke visste hvor dårlig det sto til med økonomien i forbundet før i januar-februar 2004, kort tid før han selv gikk av 17. februar. Da hadde Egeberg visst at hans tid som generalsekretær var omme i seks dager, ifølge Ivar Egebergs forklaring.

Og vennskapet mellom de to en gang så nære kollegene synes å ha tatt slutt da de begge var ferdige i Idrettsforbundet.

- Vi har bare snakket sammen en til to ganger siden da, sa Kran.

Feil papirer
Ifølge Egeberg fikk han sparken 11. februar. Og hadde ikke den tidligere generalsekretæren erklært sin avgang på idrettsstyremøtet 17. februar, ville han blitt tvunget ut av stillingen, fortalte Kran i retten.

- At han trakk seg var en helt naturlig konsekvens av de resultatene jeg så kom. Ellers ville han fått sparken, sa Kran, som understreket at Egeberg ble bedt om å gå.

Bjørge Stensbøl fortalte i sitt vitnemål at Kjell O. Kran nærmest ble sjokkert av regnskapsrapporten som ble lagt på bordet den 11. februar 2004.

- Han stusset veldig, og var småirritert. Kran mente til å begynne med at han hadde fått utdelt feil papirer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag