*Nettavisen* Økonomi.

Graver sine egne graver

Pressefolk er fortørnet om dagen. Det er kommet et forslag om at de ikke lenger kan bryte loven ustraffet.

14.02.07 15:21

DEBATT: Dette skjer samtidig som hele Norge får en innsikt i medier og mediefolk som lukter vondt av etisk forråtnelse. Mediefolket er bekymret for den gravende journalistikken. Vi er heller bekymret over en stand som mer og mer graver sine egne graver.

NA24 - din næringslivsavis

Vi skal ta alle forbehold om hva som er de faktiske forhold, men mediene har de siste ukene brettet ut en kultur i Se og Hør som er preget av juks og bedrag i en grad vi ikke trodde var mulig. Men pressen verner om sine. En bekymret leder for norske journalister klapper Se og Hør journalistene på ryggen i medynk over hva de har vært utsatt for den siste tiden.

Det skal være et poeng at forfatteren av skandaleboken ikke var medlem i journalistlaget, men arbeidet direkte under redaktøren. Vi ser nyansene, men forstår ikke poenget. Her snakker vi om en kultur, eller rettere sagt en ukultur. Den bør journalistene ta et oppgjør med.

Vi forstår godt justisministeren og det utvalget som nå også mener medier og journalister må følge norsk lov. Det skulle bare mangle. Mediene har i dag et helt fantastisk system for selvjustis. Folk kan klage saker inn for Pressens Faglige Utvalg. Der sitter mediefolk og vurderer og dømmer mediefolk. Den mest vanlige dommen er selvsagt frifinnelse.

Vi vil kjempe for ytringsfrihet og gravende journalistikk. Men helst vil vi hindre journalister i å grave sine egne graver. Det vil publikum og mediene tjene på.

Geir Magnus Nyborg er generalsekretær i Familie & Medier – Kristent medieforum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.