NA24.no

Gyroskopspilling med iPhone 4

Sist oppdatert:
iPhone 4 har ny maskinvare rettet direkte mot spillere.

Som forventet avduket Steve Jobs den neste generasjonen iPhone, iPhone 4, under Apples World Wide Developers Conference (WWDC) 2010 i San Francisco mandag kveld.

Under slagordet «Dette forandrer alt. Igjen.» demonstrerer Jobs utvalgte nyheter på smarttelefonen. For første gang siden juli 2008 er det gjort endringer i maskinvaren, endringer som etter alt å dømme kommer oss spillere til gode.

LES OGSÅ: Her er nye iPhone 4
FØLG: Alt om spill til iPhone

Utvider iPhone 4 med gyroskop

Spill er blitt en enorm suksess på iPhone, iPod Touch og iPad.

Enhetene har en innebygget akselerasjonsmåler som gjør det mulig å registrere bevegelse i tre retninger - eller akser - og dette utnyttes til å kontrollere en mengde spill, som det populære bilspillet «Real Racing» eller den digitale varianten av gode, gamle «Labyrinth» . I iPhone 4 utvides denne egenskapen med et gyroskop.

LES OGSÅ: 10 gode spill til iPhone

Gyroskopet registrerer bevegelse langs seks akser, og vil oppdage om du dreier telefonen rundt sin egen akse, gjør kastebevegelser eller ruller telefonen rundt.

Mobilen utnytter programmeringsverktøyet CoreMotion for å ytterligere forbedre presisjonen. Steve Jobs demonstrerte gyroskopet ved hjelp av spillet Jenga, hvor han tiltet telefonen fremover og bakover, og roterte den rundt. Gyroskopet kommer i tillegg til akselerasjonsmåleren.

Retina Display

Også skjermen i iPhone 4 har fått seg en solid oppdatering. Den er like stor som før med et diagonalt mål på 3,5 tommer, men Apple har firedoblet oppløsningen til 640 x 960 piksler. Det gjør det til den skarpeste mobilskjermen vi har sett til nå, og åpner for et vanvittig detaljnivå på både bilder, film og spill. Telefonen har dessuten en spesialutviklet glasstype som skal være 30 ganger sterkere enn plast.

Se bildene av iPhone 4:

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

3347

Ulempen med en høy oppløsning er at det trekker både strøm og kraft fra mobilen, men det ser ikke ut til å være et problem for iPhone 4. Telefonen får atskillig bedre batterilevetid enn forgjengeren. 7 timer taletid, 10 timer videoavspilling, 40 timer musikk og 300 timer standby.

«Guitar Hero» og «Farmville»

Spillselskapene Activision og Zynga var også til stede på pressekonferansen i San Fransisco. Activision annonserte at «Guitar Hero» nå er tilgjengelig i App Store.

Zynga, som utvikler det enormt populære «Farmville» på Facebook, bekreftet at spillet vil være tilgjengelig på Apples mobile enheter i slutten av juni.

Game Center 21. juni

Iphone 4 blir tilgjengelig 24. juni i USA, og noen dager før rulles det nye operativsystemet OS 4.0 ut. Eller iOS 4, som det ble omdøpt på WWDC 2010.

Med iOS 4 kommer multitasking, men for spillere er det spesielt én annen nyhet som vil bli betydningsfull: Game Center. App Store har over 50.000 spill og underholdningstitler, og Apple bygger nå et sosialt nettverk rundt disse spillene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Steve Jobs og kompani var fremdeles tilbakeholdne med detaljene, men fra før av vet vi at det skal bli mulig å utfordre venner eller finne personer å spille mot over nett gjennom et innbygd matchmaking-system. Game Center blir også utstyrt med resultatlister.

Apple har dessuten latt seg inspirere av Microsofts suksess med achievements på Xbox 360. Selskapet håper at Game Center vil ta over for andre sosiale nettverk som har dukket opp rundt iPhone-spillene, som OpenFeint og Plus+.

- Problemet var at det er en haug med sosiale nettverk der ute. Så målet var å bygge nettverket inn i plattformen, og alle kan være på den samme spillplattformen. Vi forventer at utviklerne kommer til å bygge dette inn sine spill fordi de får et større publikum, uttaler Apple.

To kameraer

Iphone 4 er utstyrt med to kameraer. Ett som peker mot brukeren og ett på baksiden av telefonen. Dermed blir smarttelefonen lignende utstyrt som Nintendos populære DSi når det gjelder kamerafunksjonalitet.

Nintendo har hatt stor suksess med DSi-en, ikke minst på grunn av spesialdesignet programvare som utnytter kameraene. Du kan med andre ord regne med at spillutviklere snart vil finne bruksområder for kameraene på iPhone 4 også.

Til Norge i juli

Apple sier at iPhone 4 vil rulles ut raskere enn tidligere modeller. Telefonen legges ut for salg i USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Japan den 24. juni.

I en pressemelding bekrefter Apple nå at iPhone 4 vil komme i salg i norske butikker allerede i juli.

Det er ennå ikke på det rene hvilke norske operatører som vil tilby telefonen først. Telenor opplyser på sine nettsider at de ikke kan bekrefte dato ennå.

- Vi håper at vi så raskt som mulig kan fortelle mer om når våre kunder vil kunne ta del i denne nylanseringen. Vi kommer også så raskt som mulig tilbake til eventuelle muligheter for å forhåndsbestille iPhone 4, opplyser selskapet.

Netcom gir en lignende beskjed på sine nettsider:

- Vi har god dialog med Apple, men foreløpig er det for tidlig å si noe om når den kommer til salg i Norge, hva den vil koste, eller hvordan den vil bli distribuert.

Lik pris som i dag

Den amerikanske prisen blir det samme som på dagens modell - $199 for 16 GB-utgaven og $299 for 32 GB-utgaven. Det skulle tyde på at prisen vil stå på stedet hvil i Norge også. Den eldre modellen 3GS vil fortsatt være tilgjengelig i USA, i en 8 GB-utgave, som vil koste $99.

Telefonen kommer fortsatt bare i sort og hvit farge.

Tekniske spesifikasjoner

Apples iPhone 4 veier 137 gram, er 9,3 mm tykk, 11,52 cm høy og 5,86 cm bred. Den kommer enten med 16 eller 32 gigabyte innebygget flashminne. Under panseret til iPhone ligger nå Apples egen A4-prosessor, som også brukes på iPad.

Et 5-megapixelkamera sørger denne gangen for at du kan ta video HD-oppløsningen 720p. Skjermen har en oppløsning på 960x640 piksler ved 326 ppi. Kontrastforholdet er 800:1.

Telefonen får atskillig bedre batterilevetid enn forgjengeren. 7 timer taletid, 10 timer videoavspilling, 40 timer musikk og 300 timer standby.

Se lanseringsvideoen til iPhone 4:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere