NA24.no

Hadde det vært tak i deg...

Sist oppdatert:
... da hadde du fjernet dette, Giske.

(NA24-KOMMENTAR): Så er vi klar for å kikke igjennom en av de mest frustrerende listene for året. Listen over hvilke papiraviser som har fått noen av millionene politikerne mener representerer mediemangfoldet i Norge. Denne listen, og momsfritaket til de rike papiraviseierne, er en skammens liste i norsk mediepolitikk.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Ok, greit at dette er sutrete. Jeg er nemlig nettgründer. Hvor konkurrentene fikk statsstøtte mens vi brukte våre egne penger for å starte et meningsbærende innovativt nytt nettsted. Da var det ingen politikere som trådte støttende til. I stedet gir et nesten samlet norsk politisk miljø bidrag til å holde igjen nyutviklingen i den norske mediebransjen.

De synes det er viktigere å hjelpe mediekonsern som Schibsted, Norges Handels- og Sjøfartstidene, Edda og A-pressen. Der får de trolig mer igjen for pengene. Mest penger av alle får Arbeiderpartiets menighetsavis, Dagsavisen. De stikker av med 41,3 millioner kroner i 2007.

Jeg er enig i at Dagsavisen bidrar til mediemangfoldet, men avisens hadde vært sterkere sammen med Dagbladet. Sistnevnte får for øvrig ikke pressestøtte, men har selvsagt momsfritaket.

Bergensavisen, Rogalands Avis og Nationen er alle aviser jeg synes det er helt uforståelig skal få noen særfordeler foran andre. Og hvorfor i huleste skal Vårt Land få 32,8 millioner kroner. For det første er det mer enn nok kristne aviser i Norge for å dekke opp mediemangfoldet. For det andre bruker mediekonsernet pengene sine til å kjøpe opp andre, som ikke får støtte. Det siste eksemplet er raddisbladet Ny Tid, som nå skal inn i det kristne mediekonsernet.

Riktig provosert blir jeg av at politikerne nå skal blande seg inn i mediemangfoldet i internettmarkedet, men likevel opprettholde den helt åpenbare forskjellsbehandlingen mellom de ulike medieplattformene som internett, TV, radio og papiravis. Jeg tenker på Medietilsynets behandling av Media Norge-prosessen, hvor Schibsteds dominans på nettet trekkes frem som et hinder for fusjonen mellom Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fevennen og Aftenposten.

Fremtredende folk i Kulturdepartementet har i alle år avskrevet internett som et laverestående medium. Jeg husker uttalelsen daværende statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, Yngve Slettholm, kom med til Propaganda så sent som i 2003.

«Avisene (papiravisene red. anm.) er en svært viktig kilde til å holde seg oppdatert, ikke minst gjennom dybdekommentarer. Andre medier kan ikke tilby dette dybdeperspektivet i samme grad».

Som representant for «de andre mediene» er tiden inne for å endre den norske mediepolitikken. Statsråd Giske burde en gang for alle kaste ut den antikvariske norske politikken. De meningsbærende nyhetene er selvsagt uavhengig av hvilken plattform de publiseres på.

Inge Bergeer sjefredaktør i NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere