NA24.no

Hard kritikk av asylsak

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Sist oppdatert:
Utlendingsnemdas Terje Sjeggestad vurderer å melde Aftenposten inn for «pressepolitiet».

I en bredt anlagt artikkelserie har Aftenposten kjørt en sak om den kvinnelige asylsøkeren Fathia Ahmed Omar . Nå har Utlendingsnemda gått til det uvanlige skrittet å kritisere Aftenposten og journalist Kristoffer Rønnebergs arbeidsmetode.

Til NA24 Propaganda innrømmer nyhetsredaktør Ole Erik Almlid i Aftenposten at det er gjort feil i saken.

- OK, det er noe av det som har vært upresist. Og ja, vi tar selvkritikk på enkeltting, men vi vil fortsatt dekke norsk asylpolitikk og dens form, sier nyhetsredaktøren til NA24 Propaganda.

Ble presset
En av de groveste beskyldningene direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemda kommer med mot Aftenpostens Kristoffer Rønneberg er at de fikk tilbud om rosende omtale, i form av å bli «dagens helter», hvis de kom til en rask avgjørelse om å få Fathia til Norge fra hennes tilholdssted i Italia.

- Jeg hadde allerede en sterk skepsis til denne journalisten, og ba informasjonssjefen vår om å sitte ved siden av meg mens jeg pratet med ham, forklarer Sjeggestad til NA24 Propaganda.

Ifølge Aftenpostens nyhetsredaktør skal Rønneberg imidlertid kun ha referert et sitat fra fastlege Ulf Hørlyk, som har engasjert seg sterkt i saken. Almlid tror på sin egen journalists påstand om at tilbudet om «dagens helter», kun var hentet fra sitatet i avisens sak samme det.

- Det var slett ikke slik det fremsto, sier imidlertid Sjeggestad til NA24 Propaganda.

Vurderer PFU
Til NA24 Propaganda sier Sjeggestad at de vurderer om de skal ta Aftennpostens dekning av Fathia-saken inn for Pressens faglige utvalg (PFU).

- Dette er en ting vi vil vurdere. Vi vil selvsagt ta med i vurderingen at de (Aftenposten red. anm.) har beklaget saken over for oss både offentlig og uoffisielt, sier direktøren i Utlendingsnemda til NA24 Propaganda.

Skrevet en redegjørelse
Utlendingsnemda skrev i forrige uke en melding om deres gjennomgang av Fathia-saken. Her kommer den skarpe kritikken av Aftenpostens versjon klart frem.

I redegjørelsen heter det at Fathia allerede har fått asyl i Italia, og at hun søkte asyl i Norge av økonomiske årsaker. Utlendingsnemda skriver videre at opplysningene i media, om at hun ble behandlet på sykehus for massevoldtekt, ikke stemmer. Hun ble derimot poliklinisk behandlet, og var ute samme dag.

Ekteskapet med landsmannen som bor i Bergen, ble inngått ved stedfortredere i Mogadishu på et tidspunkt hvor de to befant seg i hvert sitt land i Europa, skriver Utlendingsnemda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere