*Nettavisen* Økonomi.

Hardt slag for DN

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

Forliket med finansmannen Arne Fredly bør fortelle Dagens Næringsliv at de tar på seg skoene før de går ut på tur.

13.03.09 09:48

KOMMENTAR (NA24): Torsdagens beklagelse på førstesiden i Dagens Næringsliv utgjorde en sjettedel av siden, slik det ganske så unike forliket med finansmannen Arne Fredly sa at det skulle gjøre. Likevel har ikke DN på noe tidspunkt trengt å beklage hele sakens faktagrunnlag.

Så hvorfor gjør DN og sjefredaktør Amund Djuve dette tilsynelatende knefallet for skyggene? Rett og slett på grunn av reportasjeseriens virkning og den skade det eventuelt har påført forretningsmannen Arne Fredly, hans rykte og hans business. Her nådde åpenbart DN et topp-punkt og et returpunkt i sin formidlerstil av hva som foregår i finansverdenen og burde antakelig ha bardunert stoffet sitt på en bedre måte. Og fått bedre hjelp av svensk politi.

Harde fakta er fortsatt det beste. Med pålitelige kilder i bunn.

Stole på kildene
Det er slikt som heter å stole på kildene sine i tykt og tynt, og her gikk de gravende journalistene Knut Gjernes og Bjørn Olav Nordahl i DN på en blemme. Saken er på ingen måte avsluttet. At Arne Fredly har tvunget Dagens Næringsliv i kne forteller på ingen måte slutten av historien. Men du bør altså ha på deg skikkelig fottøy når du skal ut en vinterdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Undertegnede rapportør kjenner ikke sakskomplekset fra annet enn hva jeg har lest meg til i ulike medier. Men jeg har erfart såpass gjennom et langt liv i journalistikken at du både skal ha kontroll på kildene dine og vite hvilke virkemidler du skal bruke. Jeg er aldri så lite i tvil om den featuriserte formen for gravende journalistikk er den mest hensiktsmessige metoden for å få fram sannheten til enhver tid. Selv om dramaturgien gjør det lettere for leserne å følge med.

Harde fakta er fortsatt det beste. Med pålitelige kilder i bunn.

Sjefredaktør Amund Djuve i DN har helt sikkert hatt viktige hensyn å ta. For ham er det bedre å beklage enn å bli dømt.

Uskyldig?
Hvorvidt finansmannen Arne Fredly er fritatt for mistankene om innsidehandel forblir foreløpig et ubesvart spørsmål. DNs historiske beklagelse på førstesiden svarer i hvert fall ikke på spørsmålet. Sjefredaktør Amund Djuve i DN har helt sikkert hatt viktige hensyn å ta. For ham er det bedre å beklage enn å bli dømt. Og saksomkostningene og erstatningen for tort og svie har vel saktens eierne av NHST råd til å betale, dårlige tider til tross. Jeg vet det ikke, men jeg har en ørliten mistanke om at journalistene heller hadde sett at saken gikk til retten.

Leksen DN har lært er å drive enda mer dokumentert journalistikk. Arne Fredly må som returpasning fortsette å oppføre seg ordentlig i all handel og vandel.

Og DN får heller legge hele leksen ned i skolesekken. Men ikke så langt ned at de må tømme den neste gang teltet skal slås opp.

Dag Solberg er frilansjournalist og kommentator i NA24

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.