NA24.no

Helt borti natta

Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)
Sist oppdatert:
Beleiringen av Start-trenerens hus var en parodi på nyhetsformidling.

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag kveld og – ikke minst natt – ble Start-trener Stig Inge Bjørnebyes villa på Gimlekollen i Kristiansand beleiret av et 40-talls mediefolk. Innenfor veggene snakket ledelsen i IK Start med sin trener om en sluttpakke, noe som garantert skjedde i rolige og fattede former.

Bjørnebye hadde bestemt seg: Dette funket ikke. Han hadde ikke fått det til som trener, Start er på vei mot nedrykk, familien hadde allerede flyttet hjem til Oslo, og han skulle følge etter.

Dag Solberg kommenterer.
Dag Solberg kommenterer.

Utenfor satt over 40 nattsultne gribber. Et fullkomment absurd teater, med andre ord. Og villere skulle det bli, etter hvert. Bjørnebye kunne nemlig fortelle følgende til Aftenposten dagen etter beleiringen: - Klokken ett startet NRK opp et aggregat. De gjorde seg vel klar for sending. En journalist satt og stirret inn gjennom stuevinduet mitt mer eller mindre konstant i seks timer. Det var helt vilt. Til slutt måtte jeg bare ringe ham på telefon for å spørre om «hva føler du nå».

Gjennomskuet
Her demonstrerte han som nå er ekstrener i Start både observasjonsevne og sans for humor. Og dessuten gjennomskuet han hele pressekorpset. Vi tar det derfor en gang til: Et 40-talls mediefolk sitter utenfor stuevinduet til en middels fotballtrener i en middels norsk by, hvor et under middels norsk fotballag står foran en situasjon som fører til trenerskifte. Når et 40-talls mediefolk finner grunn til å svi av redaksjonenes ulempe- og nattillegg for noe slikt, er det grunn til å spørre:

Hva i all verden gjør vi da hvis noe skjer?

Jeg mener: Hvor er de førtitalls mediefolkene når noe alvorlig og samfunnsviktig inntreffer – hvis de halve natta velger å stå utenfor huset til en fotballtrener som velger å kaste inn håndkleet?

Dette skjedde
Dette skjedde nemlig innenfor husets fire vegger:: Bjørnebye og Svein Mathisen hørte på sin felles favorittmusikk, så film på DVD, snakket om gamle dager og gråt en skvett over tapte muligheter, mens fotballformann Jacobsen et par ganger stakk ned og pratet med det øvrige styret på telefon før han igjen sluttet seg til filmopplevelsene.

Avledningsmanøveren var fullkommen. De egentlige ”forhandlingene” var meget kortfattede og dannede og fant sted et helt annet sted: Mellom Startinvestor Ernst Ravnaas og en advokatkollega på telefon fra hver sin sofakrok på Oslo vest.


Triste ting

Vi har stått ved noen politisperringer, vi som har vært med en stund, men det har for det aller meste dreid seg om hendelser som faktisk og samfunnsmessig krevde tilstedeværelse av et rapporterende pressekorps. Dessuten var det som regel triste ting som skjedde. Fæle ting, også. Ikke trodde vi at vi fikk noen «world exsclusive» av å stå der, heller. Og ingen sportsdirektør kom og spanderte pizza, slik Svein Mathisen gjorde i Kristiansand forleden kveld. Starts sportsdirektør er forhenværende journalist og vet hva brød og sirkus betyr. Men selve saken blir ikke nødvendigvis større av den grunn.

Den med aggregatet var likevel morsomst. Og illustrerer selve viktigheten av at en trener for et bunnlag i norsk fotballs øverste divisjon går av. Godt at NRK etter hvert slo det av. Så Stig Inge Bjørnebye fikk ta natta tilbake.

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24. Han har vært pressemann i over 30 år, og blant annet jobbet flere år i Dagbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest