NA24.no

Helt suve-ren!

Usain Bolt
Usain Bolt Foto: DYLAN MARTINEZ/ SCANPIX
Sist oppdatert:
Beklager VG-ordspillet i headingen, det ble bare litt for fristende.

(NA24-SKRÅBLIKK): For sannelig har ikke sprintkongen Usain Bolt så mye talent at han kan senke armene 30 meter før mål og seile inn til utklassing og verdensrekord!

Når han ikke sover eller spiser chicken mcnuggets, parkerer han resten av verdenseliten i en av de mest dopingbelastede idrettsgrenene i verden. Wow! Det er bare å ta av seg hatten.

Men som alltid når noen leverer varene, kommer alskens fatalistiske grinebitere krypende frem fra under steinene sine og aner ugler i mosen.

I bresjen for dette skeptiske hylekoret står nå, hyklerisk nok, mannen bak en av de største dopingskandalene noensinne, amerikaneren Viktor Conte. I et ferskt innlegg i Daily News kommenterer han den karibiske sprintdominansen i Beijing, og minner om at han allerede i 1997 advarte om fraværet av dopingkontroller på Jamaica, og i andre karibiske land.

Den dag i dag er det slik at internasjonale dopingkontrollører ikke klarer å få et klart bilde av hvor karibiske utøvere til enn hver tid befinner seg, og ikke aner hva som foretas for å motarbeide doping i disse landene. Ja, om det i det i det hele tatt eksisterer noen form for organisert antidopingarbeid.

Men hva er det egentlig, bortsett fra bitterhet, denne Cole bygger sin teori på? At sprint er dopingbelastet øvelse? At de karibiske forbundene ikke kontrollerer løperne sine? At de vinner det som er å vinne? Du får ha meg unnskyldt Cole, men hva skal en si til sånt? Annet enn at noen klarer visst å se grusete konspirasjonsteorier i nær sagt hva det skulle være.

Selvsagt finnes det ikke noe organisert antidopingarbeid i Karibien. Alle vet jo at det er østeuropeerne, finnene, amerikanerne og sykelistene som jukser. I Karibien er alle bare glade. Der klasker de på oljefat og smiler fra morgen til kveld. Og med tanke på den grunnleggende kritiske holdningen rastafairfolket har til alle andre former for ulovlig stimuli, blir det bare smålig å murre om juks.

Litt pussig i grunnen, at de løper så fort. Når du ankommer de karibiske øyer er jo ikke akkurat «hastverk» det første ordet som slår deg. Men de kan åpenbart mer enn å si «no problem man» med festlig aksent der nede i «paladise».

Men syltynn insinuering om juks skal vi ha oss frabedt. Jeg sier som OL-legen til Jamaica: «Jamaica har alltid hatt gode sprintere, men fordi det nå er mindre doping blant konkurrentene, blir forskjellen tydeligere».

Med andre ord: Da alle de andre jukset, var Jamaica bare litt bedre, nå som alle er like rene, er de suve-rene.

«No problem, man».

P. S: Når det gjelder den norske hesten som er tatt i doping, er det hele ganske enkelt: Enten har det blitt noe rot med prøvene, eller så er det noen andre, antakeligvis østeuropeerne, finnene eller amerikanerne, som står bak det hele. Eventuelt syklistene. Det virker kanskje litt umotivert, men du kan aldri vite med de gutta der.

SatiriCon ser på nyhetsbildet med skråblikk hver lørdag i NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere