NA24.no

Henning Mankell er død


ELSKET FORFATTER: Henning Mankell er død, 67 år gammel.
ELSKET FORFATTER: Henning Mankell er død, 67 år gammel. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Den svenske forfatteren er død, 67 år gammel.

Henning Mankell døde mens han fortsatt sov mandag morgen i Göteborg. Det opplyser Mankells tyske forlag Hanser.

Kreftssyk

Han hadde i lengre tid vært syk, og opplyste i april i fjor at han var diagnostisert med kreft. I mai i år uttalte forfatteren at behandlingen fungerte og at utviklingen gikk rett vei.

67 år gamle Mankell har skrevet rundt 40 romaner. Bøkene har blitt oversatt til over 40 språk og har solgt i mer enn 40 millioner eksemplarer.

Mankell etterlater seg sin kone og en sønn.

Wallander

Med bøkene om politietterforskeren Kurt Wallander fra Ystad i Skåne ble han raskt en suksessforfatter ikke bare i Sverige og resten av Norden, men også internasjonalt.

DØD: Suksessforfatteren Henning Mankell ble 67 år gammel.

Bøkene ble filmet i flere omganger, først med Rolf Lassgård som Wallander, deretter med Krister Henriksson. Og sist, men ikke minst gjorde BBC sin versjon med Kenneth Branagh.

- Jeg er glad for Wallander, men det er bare 25 prosent av bøkene mine som er krim. Utenlands er jeg sett på som en langt mer allmenn forfatter. I Frankrike har min ikke-krimbok «Italienske sko» solgt 100.000 eksemplarer. Men man blir aldri profet i eget land, sa Henning Mankell til Side2 da vi intervjuet ham sist.

LES HELE INTERVJUET:

Tok livet av Wallander med frykt

Mankell debuterte i 1973 med boken «Bergsprängaren». Han fikk prisen for beste svenske kriminalroman i 1991. Forfatteren startet Leopard forlag i 2001.

Han hadde utallige fans verden over.  Og hans død er svært mye omtalt mandag formiddag.

Også kolleger som krimforfatter Ian Rankin sa pene ord om ham mandag.

Henning Mankell var godt kjent for norske krimforfattere. Gunnar Staalesen kaller ham for kronprinsen av nordisk krimlitteratur.

- Han var en profilert forfatter på mange måter. Først og fremst tenker jeg på ham som veldig samfunnsengasjert. Han hadde et stort engasjement for Palestina, og hadde bak seg et langvarig arbeid i Afrika. Han var på veldig mange måter en veldig markant kulturpersonlighet, sier Gunnar Staalesen og legger til at forfattermiljøet hadde fått signaler om at Mankell var på bedringens vei fra kreftsykdommen.

Unni Lindell sier at han kunne virke reservert, men at han var svært åpen om man kom i gang med praten.

- Det er ikke bare for Sverige dette er et tap, sier Lindell.

I mange år var han bosatt i Mocambique der han både jobbet med teater og skrev en rekke bøker.  Han donerte flere millioner til SOS Barnebyer, som han var en sterk støttespiller for i mange tiår.

Han var kjent for sine politiske meninger på venstresiden, og kjøpte blant annet 50.000 aksjer i Klassekampen.

Han var også med det svenske skipet som forsøkte å ta seg gjennom blokkaden til Gaza i 2013.

Ofte i Norge

I 2013 kjøpte han seg et hus på Ona, like ved Ona fyr. Der hadde han stor glede av å bare være til, fortalte han Side2.

- Jeg elsker å tenke. Jeg frykter for den nye generasjonen som sitter og googler informasjon med sine smarttelefoner. Det skremmer meg at de tar den informasjonen de finner der for gitt. Men det er ikke kunnskap. Kunnskap er kritisk å granske den informasjonen. Før du har gjort det, kan du ingenting, sa Henning Mankell.

GLAD I NORGE: Henning Mankell gjestet sist Norge offisielt i 2013, men har vært her mye.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere