*Nettavisen* Økonomi.

Her blir Steine rundlurt av bilselgeren

Foto: Brede Høgseth Wardrum

Komikeren ble rundlurt på TV. Nå kan han tape så det synger.

17.04.13 13:33

- Tommy Steine er bilentusiast og jobbet en gang i uken som bilselger hos Auto-Forum i Drammen.

Med det som utgangspunkt ble Tommy Steine i fjor lurt på TVNorge-programmet «Kompani Karlsen» med Jan-Fredrik Karlsen.

- Jeg hater egentlig å lure Tommy, siden han er en så veldig ålreit fyr. Motivasjonen min for å lure han nå er at han går ordentlig fem på. Han vil bli forbannet, sier Geir Bråthen i starten av klippet.

- Tommy, håper du tåler dette, sier Bråthen og peker i kameraet.

I klippet fra Kompani Karlsen skal Steine delta i et portrettintervju. Journalisten vil etter hvert få en helt annen vinkling enn forventet.

Tull med toll
Under intervjuet må Bråthen ut å levere et par nøkler. Mens han er borte kommer en person fra Tollvesenet inn i butikken.

- Jeg har ikke smuglet noe, sier Steine på spøk og løfter opp armene i forsvarsposisjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Steine prøver å få tak i Bråthen og de blir enige om å møtes utenfor. Bråthen sier da at han ikke vil komme inn nå og at Steine ikke må fortelle at han har vært der.

Så begynner Tollvesenet å fatte interesse for Steine sin privatbil og påstår at den, med to andre biler i forretningen, er ulovlig importert.

Tollvesenet finner ut at bilen er solgt ulovlig i 2006 og velger å beslaglegge både bilen til Steine og de to andre bilene i forretningen.

- Jeg gidder ikke bli dratt inn i noe som jeg ikke har gjort noe med, sier Steine.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump

Etter hvert kommer Bråthen rullende opp i en luksusbil med logoen Auto-Forum godt synlig på siden. Tollvesenet forteller at bilene i forretningen skal beslaglegges.

- Det er mulig gutta har gjort noe feil med noe papir eller noe, sier Bråthen til anklagene.

Så kommer Jan Fredrik Karlsen løpende inn og forteller at det hele har vært en spøk.

Her kan du se programmet der Steine blir lurt

Det spesielle er at det som da var en spøk nå fremstår i et annet lys.

Trues av banken
Komikeren trues nemlig av banken med inkasso og er på kanten av ruin etter å ha kjøpt luksusbil av Geir Bråthen. Det skriver DN Magasinet lørdag.

Geir Bråthen (48) opplevde sommeren 2012 storsalg av bruktbiler gjennom firmaet hans Auto-Forum. Halve Kjendis-Norge var på kundelisten, blant dem rapperne i Madcom, fotballspilleren John Arne Riise og Steines komikerkollega Morten Ramm.

Nå er selskapet krevd tvangsoppløst og flere av kundene ligger an til store tap. En viktig del av avtalen var at Auto-Forum skulle kjøpe bilene tilbake for en gunstig pris innen ett år.

Tommy Steine hefter fortsatt for gjelden på Porschen og forsøker desperat å selge en BMW 7-serie og en Range Rover. Avtalene om at Auto-Forum skulle kjøpe bilene tilbake, er null verdt.

- Det har nesten knekt meg. Jeg kommer til å tape en million på de bilene. Jeg må kanskje selge familiehytta for å overleve, sier Steine til DN Magasinet lørdag.

Steines advokat tilbakviser imidlertid at Steine er på kanten av ruin.

- Tommy Steine er langt fra konkurs. Han har seks sju millioner i egenkapital og det verste som kan skje er at han taper rundt en million kroner, sier hans advokat Ole Andreas Thrana.

Ifølge Steine fullfinansierte Santander og DNB bilene på gunstige betingelser.

Hver gang Auto-Forum solgte en bil med finansiering fra Santander eller DNB, tikket det inn en provisjon fra banken. Gjennom et nettverk av hjelpere ble biler omsatt om og om igjen i Auto-Forums regnskaper. Auto-Forum kunne selge en bil fire ganger. Slik kunne en bil alene stå for nærmere syv millioner kroner av selskapets omsetning, skriver DN Magasinet lørdag.

- Forretningen har hatt problemer etter at den ble utsatt for et grovt ran i fjor som etterforskes av politiet, og Bråthen har vært sykemeldt siden august. Dette har medført at det har vært problemer med økonomien i selskapet. Bråthen håper at alle inngåtte avtaler blir oppfylt, og synes det er leit dersom også andre enn han lider som følge av dette, sier John Christian Elden, Geir Bråthens advokat, til Nettavisen NA24.

- Mange varsellamper
Den spesielle saken om Auto-Forum vekker oppsikt.

- Vi kjenner denne saken bare gjennom media, men vi kan trygt si at det er svært langt fra den måten vi operer på i LeasePlan, sier Marius Paus, markedsdirektør i LeasePlan, til Nettavisen NA24.

LeasePlan er den største aktøren innen biladministrasjon i Norge, og har ansvaret for mer enn 37.000 biler.

- Så langt jeg kan huske har det ikke vært tilsvarende saker, i alle fall ikke i samme omfang, men det er nok mange som på en eller annen måte har fått et tilbud som har vært «for godt til å si nei til». Ulempen er at de tilbudene ofte også er for gode til å være sanne. I vår verden - og vi har holdt på i 50 år i år - så er det slik at dyre biler er nettopp det. På generelt grunnlag mener vi at raske biler, raske penger og en spesielt god avtale «akkurat for deg» er god grunn til å være ytterst forsiktig. Og det må jo være lov til å si at det har blinket i temmelig mange varsellamper her, sier Paus.

- Om man får et tilsvarende tilbud - hva bør man gjøre da?

- Svar et svært bestemt «nei takk».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magnus Blaker

Paus lister opp flere sjekkpunkter som du bør foreta deg før du skal kjøpe bruktbil.

* Sjekk alltid om det er heftelser på bilen. Det gjøres i Brønnøysundregistrene.
* Sjekk bilens tilstand og historie
* Pass på at du handler med en seriøs aktør. Både firmaet og eventuelt innehaver.
* Husk at gjenkjøpsavtaler ikke er verdt noen ting om ikke motparten kan eller vil oppfylle avtalen.

Jan Fredrik Karlsen ønsker ikke å kommentere saken.

Nettavisen NA24 har foreløpig ikke fått tak i Tommy Steine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag