Her er NRKs nye førstedame

Foto: Simen Lønning/Mediehuset Nettavisen

Møt den nye dronningen av langrenn.

21.02.13 08:44

VAL DI FIEMME (Nettavisen): De siste årene har Pål Gordon Nilsen vært det vanligste fjeset å se under NRKs langrennssendinger, men denne sesongen har rikskanalen gitt hovedansvaret til 28 år gamle Ida Nysæter Rasch.

Hvis du har fulgt med på verdenscuprenn og Tour de Ski har du allerede fått et grundig glimt av blide brunetten, og under VM i Val di Fiemme vil hun bli daglig kost. Nysæter Rasch skal foruten å lede alle langrennssendinger, være programleder for NRKs VM-kveld.

Elverumsingen, som begynte å jobbe i NRK i 2006, var med som reporter til både Holmenkollen og Liberec, men har nå fått en mye mer sentral rolle. Det merkes.

- Familie og venner har vært vant til å se meg på TV, men det har definitivt kommet en del flere venneforespørsler på Facebook, forteller hun til Nettavisen, og legger til at tilbakemeldingene utelukkende har vært hyggelige.

- Jeg har heldigvis sluppet unna de store tabbene, og håper det fortsetter slik, så jeg slipper de verste kommentarene.

Vil ikke rope på Northug
Om det ikke var en tabbe, har i alle fall Pål Gordon Nilsens Northug-jakt under OL i Vancouver i 2010 blitt et yndet imitasjonsoffer. Nysæter Rasch håper hun slipper å trygle skikongen på samme måte.

- Hvis Northug ikke vil snakke, så får nok heller ikke jeg han til å snakke, men jeg håper jeg slipper en situasjon der jeg står og roper etter han. Hittil har det gått bra. Han har kommet bort og snakket selv om det har gått dårlig i løypa.

Se Pål Gordon Nilsens iherdige forsøk på å få Petter Northug i tale:

HTML EMBED

Nilsen har også gitt Nysæter Rasch ett og annet tips.

- Pål er veldig opptatt av at jeg skal løse oppgaven på min måte, og det er jeg også. Jeg vil finne min egen greie. Men det er klart at jeg har sett mye på hvordan det har blitt gjort tidligere.

- Ikke rart hun er mest populær
Selv om Northug har vist seg å være et hyggelig intervjuobjekt for Nysæter Rasch, er det en annen utøver hun liker bedre å intervjue.

- Kan jeg svare på hvem jeg liker best, da? Altså, det er klart at noen utøvere gir mer av selg selv. Jeg tror det er en grunn til at Marit Bjørgen er Norges mest populære idrettsutøver. Hun gir av seg selv både i oppturer og nedturer. Alle vil heie på en som åpent har grått fortvilede tårer før. Marit har en utolig «ekthet» ved seg.

Foruten å være jovial, er Bjørgen en råtass i langrennssporet, og skal vi tro NRKs nye langrennsfjes, vil det slå godt ut for Norge.

- Jeg har spådd ni gull totalt. Fire til jentene, tre til gutta, ett i kombinert og ett i hopp, sier hun ivrig.

- Utrolig at jeg får betalt for dette
Det er tydelig at Nysæter Rasch gleder seg til å komme i gang. Og at hun brenner for jobben sin, selv om hun selv aldri har vært en aktiv langrennsløper.

- Jeg har alltid vært glad i å gå på ski på fritiden, og da jeg begynte i NRK-sporten i 2006 var det skisport jeg aller helst ville jobbe med. Jeg har en jobb der jeg får være der det skjer, og jeg får møte mengder av interessante mennesker. Jeg tenker ofte at det er helt utrolig at jeg får betalt for det jeg gjør. Det må være hundrevis av mennesker som drømmer om gjøre akkurat det samme.

28-åringen innrømmer likevel at hun gruer seg litt til det braker løs i Val di Fiemme med VM-kveld onsdag.

- Jeg har aldri gjort noe som VM-kveld før, og gruer meg litt. Det er mer planlagt og stivt i forhold til et intervju du gjør rett etter et løp, sier Nysæter Rasch, som aller best liker å jobbe under press på direktesendt TV.

- Det er høyt tempo. Du får bare én sjanse til å spørre om alt du vil, og selv om alle kan spørre dumme spørsmål, er det noe jeg må passe meg veldig for ettersom mange andre medier kanskje vil sitere oss.

Et spørsmål som aldri vil bli dumt, er spørsmålet om hvordan det føles å ta VM-gull. Det håper vi Nysæter Rasch får spurt om mange ganger de ti neste dagene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.