NA24.no

Her er skjemaet som må fylles ut for å snakke med Islam Net


KREVDE FORSIKRING FØR INTERVJU: Før Fahad Qureshi svarte på spørsmål i denne artikkelen, måtte Nettavisen sende over et skjema der vi måtte svare juridisk bindene på en rekke spørsmål.
KREVDE FORSIKRING FØR INTERVJU: Før Fahad Qureshi svarte på spørsmål i denne artikkelen, måtte Nettavisen sende over et skjema der vi måtte svare juridisk bindene på en rekke spørsmål.
Sist oppdatert:
Organisasjonen Islam Net krever at journalister fyller ut et omfattende skjema før et eventuelt intervju. Her svarer de på hvorfor.

Organisasjonen Islam Net har som formål å «gjøre informasjon om islam tilgjengelig for storsamfunnet».

- Vi jobber for å tilby en riktig forståelse av islam gjennom dawah, undervisning, media og politisk engasjement, står det på hjemmesiden.

Men for at journalister skal kunne gjøre intervju med ledere i Islam Net, krever organisasjonen at man fyller ut et omfattende kontaktskjema. Her blir journalistene blant annet spurt om de godtar full sitatsjekk, og om intervjuobjektet på hvilket som helst tidspunkt kan trekke alle sitater og at ingenting da blir publisert.

Islam Net spør også om man kan garantere at de ikke skal bli omtalt som ekstrem, radikal, ytterliggående, misjonerende, hatspredende, wahabi, salafi eller ytterliggående. Dette er ord som blant annet Kjetil Rolness tidligere har brukt for å beskrive Islam Net og leder Fahed Quereshi.

- Setter ikke premisser

- Er det nødvendig å kontrollere journalister på denne måten?

- Vi kontrollerer ikke journalister på noen måte. De velger selv hva de ønsker å krysse av for, og vi står fritt til å velge å gi intervju til de vi ønsker, sier leder Fahad Qureshi i Islam Net til Nettavisen.

For å få kommentar til denne artikkelen, fylte Nettavisen ut skjemaet. Etter manglende tilbakemelding tok vi telefonkontakt med leder Fahad Qureshi i Islam Net. På sms forklarte han at skjemaet ikke fungerte. Nettavisen sendte derfor utfylt skjema på e-post.

Artikkelen fortsetter under bildet og avstemningen.

SKJEMA: Her er deler av skjemaet som Nettavisen fylte ut og sendte til Islam Net for å få svar på våre spørsmål.

- Vi setter ikke premisser, men vi ønsker for vår egen del å vite enkelte ting før vi tar stilling til om vi ønsker å gi et intervju, forklarer han.

- Vi har opplevd at flere medier har underliggende negative holdninger til praktiserende muslimer og dermed vil skrive negative saker om islam og muslimer. For å beskytte oss mot det, i den grad det er mulig, vil vi gjerne vite litt om intervjuet før vi takker ja til å stille, sier han.

- Hvorfor ønsker Islam Net å filme og publisere materiale fra intervjusituasjoner?

- Ofte har vi opplevd at våre uttalelser blir tatt ut av kontekst og fremstilt på en negativ måte. Derfor ønsker vi muligheten til å legge ut hele intervjuet i sin helhet, slik at folk kan se hva vi egentlig står for.

- Hvordan stiller organisasjonen seg til ytringsfrihet og pressefrihet i Norge?

- Vi er forkjempere av både ytrings- og pressefrihet.

Bruker betent ord

En del av arbeidet er blant annet å lage nettsiden IslamQA som svarer på spørsmål om islams syn på vestlige forhold.

I blant andre i denne artikkelen om mat, bruker brukes ordet «kafir» om vestlige land. Dette er, i følge både norsk og britisk Wikipedia, et nedsettende begrep om ikke-muslimer.

Også denne Facebook-posten fra IslamQA brukes også ordet «kafir» i presentasjon av saken fra IslamQA. Artikkelen fortsetter nedenfor.

- På nettsiden IslamQA blir det flere ganger brukt ordet «kafir». Dette blir beskrevet som en nedsettende betegne på ikke-muslimer. Mitt spørsmål er: Hvorfor ønsker dere garanti for ikke å bli omtalt med en rekke nedsettende/negative ord, samtidig som dere selv bruker en nedsettende betegnelse på ikke-muslimer?

- Ordet kafir er ikke en nedsettende betegnelse og vi bruker det heller ikke på en slik måte. Ordet er brukt utallige ganger i Koranen og kapittel 109 heter til og med «kafirenes kapittel». Kafir er det arabiske ordet for en som ikke tror på islam, på samme måte som muslim er er det arabiske ordet for en som tror på islam. Vi bruker det arabiske ordet i begge tilfeller, sier Qureshi.

- Nederst i kontaktskjemaet må man krysse av for at skjemaet er juridisk bindende. Hva skjer hvis man bryter med det man har krysset av på i skjema?

- Det vil bli vurdert individuelt og alvorligheten av bruddet.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere