Her rabler det for programlederen

Foto: (Faksimile)

Hør og se det hysteriske opptaket fra katastrofedagen.

10.05.10 09:57

En amerikansk børskommentator nådde nye høyder da han på direkten kommenterte børsutviklingen torsdag ettermiddag amerikansk tid.

Klokka 14.42 utløste det som er rapportet å være en tastefeil hos en megler et historisk ras på Wall Street. Frem til klokka 15.00, en periode på atten minutter, falt Dow Jones-indeksen fra 10.458 poeng til 9.900 poeng.

S&P 500-indeksen raste brått 8,25 prosent til 1.070 poeng. Hadde børsen sluttet på bunnen torsdag ville det vært det verste børsfallet siden krakket på «Black Monday», 19. oktober 1987. Da falt Dow Jones 22,6 prosent.

Procter & Gamble, som er et av selskapene i Dow Jones-indeksen, falt i løpet av sekunder fra rundt 60 dollar til 40 dollar, et fall på rundt 33 prosent.

Million ble til milliard
Bakgrunnen for dramatikken skal vær at personen angivelig ansatt i Citigroup, trykket på «B» for milliarder i stedet for «M» for millioner i forbindelse med en ordre. Da falt gulvet ut av verdens aksjemarkeder, valutamarkeder og rentemarkeder.

Ansvarlig redaktør i Mediehuset Nettavisen Gunnar Stavrum beskrev torsdagens hendelse slik:

«Normalt utløser ikke en slik tastefeil annet enn latter, men i frykten som nå hersker skal det lite til for å utløse en salgsbølge. Det skremmende med kveldens drama på New York Stock Exchange er ikke at det forekommer tastefeil. Meglere har gjort feil tidligere, og det vil skje igjen. Dessverre er det alltid noen investorer som taper penger på slike blundere, men til gjengjeld overtok fornuften ganske raskt.

Likevel beviser gårsdagens svingninger at verdens finansmarkeder på ingen måte er trygg på at finanskrisen er over. Hellas er den mest dramatiske påminnelsen, men man er sørgelig klar over at Spania, Portugal og Italia også har store problemer. Hele stabiliteten i finansmarkedet avhenger av at disse landene får refinansiert sin statsgjeld de nærmeste ukene».

Les hele Stavrums kommentar her

Samtidig som børsene raste satt en børskommentator fra stockmarketfunding.com og fulgte det hele på direkten via et webinar.

Webinaret er lagt ut på youtube. Se opptaket og hør kommentarene her:

HTML EMBED

I fotsporet til Cramer
En annen person, som ikke er ukjent for å klinke til med skrik og skrål når det er store bevegelser på børsene, er den amerikanske bråkebøtta og programlederen, men også annerkjente hedgefondforvalteren, Jim Cramer.

Dette har medført at programmet han leder «Mad Money», som handler om det amerikanske finansmarkedet, har blitt ett av CNBCs største trekkplastre.

Cramer er foruten å være en amerikansk tv-kjendis og forvalter også en suksessrik forfatter. I tillegg grunnla Cramer den populære nettsiden The Street.com.

Her kan du se Cramer lange ut mot USAs sentralbanksjef Ben Bernanke sommeren 2007.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.