Hvem vinner Innovasjonsprisen?

Inkluderingsminister Audun Lysbakken skal dele ut Innovasjonsprisen for universell utforming i november. Her med Onny Eikhaug fra Norsk Designråd.

Inkluderingsminister Audun Lysbakken skal dele ut Innovasjonsprisen for universell utforming i november. Her med Onny Eikhaug fra Norsk Designråd. Foto: Johnny Syversen

Dårlig vær – god design

Årets sommer har vært kald og våt, men takket være banebrytende design har de dårlige værnyhetene blitt formidlet på en god måte til alle. Nå har Yr.no kapret kategoriseier i Innovasjonsprisen for universell utforming.

Hvem som går helt til topps blir først klart i november. Sammen med seks andre norske prosjekter er Yr.no nå finalist til selve hovedprisen – Innovasjonsprisen for universell utforming 2011.

- Været angår oss alle, og internett blir en stadig viktigere kanal også for værvarsling. Da er det helt avgjørende at absolutt alle har samme mulighet til å få med seg været, sier Onny Eikhaug i Norsk Designråd i en melding.

Yr.no, som med tre millioner unike brukere hver uke er en av Europas største værtjenester på nett, har vunnet kategorien for tjeneste- og interaksjonsdesign.

Vær for alle
Dagens løsning ble utviklet sammen med grafiske designere fra Apt. Ved lanseringen i 2007 ble Yr.no, som eies av NRK og Meteorologisk institutt, en pioner på brukervennlighet og tilrettelegging for alle. I jurykjennelsen roses nettstedet for en optimal kombinasjon mellom enkle og mer avanserte værtjenester.

- Det er svært vanskelig å tilrettelegge så mye komplisert informasjon på en måte som alle kan dra nytte av, og her er Yr.no en forbilledlig løsning. Enkel grunndesign gjør det lett å få oversikten over været, samtidig som avanserte brukere raskt kan finne detaljert informasjon, sier kategoriansvarlig i juryen, Mikael Snaprud i meldingen.

Fra 20 til 90 prosent
Ifølge værtjenestens egne målinger klarte bare 20 prosent av brukerne å tolke de gamle meteogrammene som ble brukt for å presentere været. Etter redesign og mye arbeid med informasjonsgrafikken klarer nå nesten 90 prosent av brukerne å få med seg hovedtrekkene i værmeldingen.

Løsningen bygger på informasjonsgrafikk og tabeller i flere lag og er utformet med tanke på tilgang for mennesker med nedsatt funksjonsevne, som blinde og svaksynte. I tillegg er den symbolbaserte informasjonen lett å tolke også for dem som ikke kan norsk.

Lønnsomhet i kniv og gaffel
Seieren i produktkategorien gikk til Hardanger Bestikk og Per Finne Industridesign for bestikkserien ”Tuva”. Nyvinningen ligger i bestikkets støpte, hule skaft, som gir mye bedre grep – både for funksjonsfriske og for de med nedsatt førlighet i hendene.

Det hule skaftet holder både vekt og materialforbruk nede, samtidig som serien har en tiltalende og tidløs utforming. Dette har gjort Tuva til et av de mest populære bestikkene på markedet, og suksessen bidro til at Hardanger Bestikk økte omsetningen med nesten fire millioner kroner i kriseåret 2009.

Første universelle pris i Norge
Den endelige vinneren av Innovasjonsprisen for universell utforming skal kåres på et arrangement på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) i november i år. Det er Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet som står bak prisen, mens Norsk Designråd styrer selve prosessen.

Dette er første gang det deles ut en norsk pris til nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet. Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger leder juryen, som foruten henne består av sju av landets fremste designere og arkitekter med kunnskap om universell utforming; Ole Christian Bergan, Sigmund Asmervik, Dave Vikøren, Marianne Støren Berg, Mikael Snaprud, Eirin Ryeng og Liv Kari Eskeland.

Nybrottsarbeid
Til sammen har juryen vurdert 47 kvalifiserte prosjekter i kategoriene produktdesign, arkitektur, transport, møbel og interiør, grafisk design, landskapsarkitektur og tjeneste- og interaksjonsdesign.

Juryleder Guro Fjellanger understreker at universell utforming er nybrottsarbeid, og at også årets finalister har et visst forbedringspotensial. Likevel mener hun at de sju kategorivinnerne representerer et betydelig skritt videre i det viktige arbeidet med å gjøre Norge tilgjengelig for alle.

- Her er det mange innovative og gode løsninger som jeg håper kan være til inspirasjon. Vi trenger flere gjennomtenkte løsninger som gir alle en mulighet til å delta i samfunnslivet, avslutter Fjellanger i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.