*Nettavisen* Økonomi.

Hver dag frem mot jul kvitter Runar seg med en «venn»

SLETTER VENNER: Runar Edvardsen sletter én «venn» hver dag før.

Ikke alle tar det med veldig godt humør når de først får passet påskrevet og deretter blir fjernet fra vennelisten på Facebooken til Runar Edvardsen.

04.12.14 17:29

(ba.no): Runar Edvardsen fra Fyllingsdalen startet julekalenderprosjektet i fjor. Da var det noen som tok det ekstremt personlig. Blant annet ble han skjelt ut av en treningsglad kvinne han kjente fra ungdomsskolen.

– Og det til tross for at det er sikkert ti år siden hun har hørt navnet mitt. Jeg fikk også telefoner til ukristelige tider med forulempede folk, og innimellom var det andre som engasjerte seg på andres vegne, sier Edvardsen til Bergensavisen.

«Du er ikke riktig god i hodet i mine øyne!! Rett og slett smålig!!», skrev kvinnen på innlegget der Runar grunnga hvorfor han slettet henne.

TOK OVER ET KONSEPT
Han forteller at det var en som han tidligere studerte sammen med som startet «konseptet». Det går kort sagt ut på å kvitte seg med Facebook-venner, i jevnt tempo adventstiden gjennom. Hver «venn» får passet sitt påskrevet. Edvardsen startet i fjor, og fortsetter med konseptet også i årets advent.

I fjor måtte også en «kjendis» som TV2s Jan-Henrik Børslid ut.

«Du stemmes hjem før jul nå av to grunner. Jeg prøver å ikke ha så mange folk fra 5071 på Facebooken min. Jeg har en søster som har flyttet til ditt gamle nabolag og det blir mer enn nok 5071 Loddefjord for min del», oppga Edvardsen blant annet.

– Jeg diskriminerer ikke, for meg er det bare folk. Børslid var på en liste på et par og tretti navn som var til vurdering. Når det ble som det ble passet det fint å kvitte seg med han.

– Noen vil sikkert lure på om dette er ondsinnet?

– Direkte ondsinnet er det ikke meningen at det skal være. Men det handler om å stikke på de rette stedene, i de ulike Facebook-personlighetene, svarer Edvardsen.

FJERNET STUDIEVENN
Den siste han har fjernet i årets julekalender er en «venn» fra studietiden på idrettshøyskolen. Han får gjennomgå fordi han tok Edvardsens rolle på sentral midtbane på sjettedivisjonslaget. I tillegg sentret han ballen til Edvardsen i rom, i stedet for på fot. Dette har ikke Edvardsen glemt.

– Dessverre for deg hadde du ikke spilleforståelse til å se at spilleren foran deg ikke hadde forutsetninger for å gå på løp (.....)og jeg la deg for hat etter første feilpasning, står det.

En tidligere kollega der Edvardsen jobber nå får denne attesten, før han ble fjernet for et par dager siden.

Den tidligere kollegaen var åpenbart for positiv. Edvardsen mener det enkelte Facebook-personligheter som er ekstra slitsomme.

– De fremstiller det som en nyhet at de nesten hver dag, hver uke, hver måned er en nyhet at de går på Sats, at det var fint vær og at ungen har lært seg å sykle. Som om det er en nyhet mer enn en gang, det er det ikke.

Han minner om at det er helt valgfritt å ha venner enten det er i virkeligheten eller på Facebook.

– Hvis noen irriterer deg er det bare til å slutte å omgås, eller slutte å være venn på Facebook.

– Du er ikke redd for å såre noen?

– Jeg antar at de vet hvilken idiot jeg er, når de velger å ha meg som venn. Med mindre jeg har gjort noe som er direkte ufint kunne jeg ikke brydd meg mindre hvordan det blir oppfattet. Det er ikke ment ondsinnet.

HAR BLITT SLETTET SELV
– Har du selv blitt slettet som venn av andre?

– Ja, av mange. I år, men også i fjor. Det er flere som kvittet seg med meg i redsel for å bli stemt ut. Jeg traff noen av dem på en fest i vår, og da sa de at de hadde slettet meg fordi de var redde for å bli stemt ut. Det var litt gøy.

– Hva forlanger du av folk på Facebook?

– De må være passe gøy på internett. De må bidra til min tilværelse, ellers ligger de i faresonen.

– Det kan virke som om du har et litt mer alvorlig budskap i dette prosjektet ditt, også?

– Det er jo et direkte angrep på Facebook slik det fungerer i dag. Facebook er så stort at selv jeg går rundt og har 450 venner der. Det er blitt et talerør for alt og ingenting, til å informere om hva man spiser til middag og lignende, sier Edvardsen.

– BARE FASADE
Han føyer til at det ville være utenkelig at han i år 1999 ringte rundt til 450 mennesker, eller sendte ut nyhetsbrev, om at han hadde trent på Sats det siste halve året.

– Poenget er at Facebook er bare innpakning. Det er ikke innhold. Dette er helt fair, men folk er så vanvittig opptatt av innpakning, og nesten ingen gjennomskuer at det er nettopp bare innpakning det er. Til en viss grad prøver jeg å ta et oppgjør med det, avslutter Edvardsen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.