NA24.no

Høyre og Ap enige om DLD

Stortinget, stortingssalen, spørretimen 6. januar 2010.
Stortinget, stortingssalen, spørretimen 6. januar 2010. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Saken kan ende i rettsapparatet, sier lederen for aksjonen «Stopp datalagringsdirektivet».

De to partiene er enige om å innføre datalagringsdirektivet (DLD).

Høyre har fått gjennomslag for en halvering av lagringstiden for data fra 12 måneder til 6 måneder.

Mener rettssikkerhet er sikret
- Den enkeltes trygghet, rettssikkerhet og personvern blir også sikret gjennom innføring av nye og strenge regler for behandling av trafikkdata. Lagringstiden blir seks måneder og det stilles krav om at utlevering av trafikkdata avgjøres av domstolen i hvert enkelt tilfelle. Strafferammekrav - normalt fire års strafferamme - sikrer at innhenting av data bare kan skje i forbindelse med etterforskning av alvorlig kriminalitet, heter det i en felles pressemelding fra Ap og Høyre.

- Avtalen mellom Arbeiderpartiet og Høyre styrker den enkeltes personvern og rettssikkerhet. Samtidig får Norge et lovverk som vil være et viktig bidrag i kampen mot alvorlig kriminalitet, heter det videre fra de to partiene.

Arbeiderpartiets og Høyres stortingsgrupper kalte mandag klokka 13 inn til felles pressekonferanse om saken. Her deltok Aps parlamentariske leder Martin Kolberg, Høyres leder Erna Solberg, Aps fraksjonsleder i transport- og kommunikasjonskomiteen Anne Marit Bjørnflaten og Høyres saksordfører Ingjerd Schou.

Høyre bestemte seg 9. mars for å si ja til DLD, gitt at det blir kortere lagringstid enn i dag og strengere lagringskontroll enn det regjeringen har foreslått.

Har samlet inn underskrifter
- Dette er en nedtur, men slaget er ikke tapt. Det blir flere korsveier med slag videre, og hvis det går så langt at den blir implementert, starter prosessen i rettsapparatet, sier Anders Brenna, leder i aksjonen Stopp Datalagringsdirektivet til Nettavisen.

Samme dag som Ap og Høyre varsler at de er kommet til enighet i saken, overrekker han et brev mot datalagringsdirektivet til politikere på Stortinget. Brevet er ifølge aksjonen signert tusenvis av velgere. Ifølge aksjonens nettside har 19.388 personer så langt sluttet seg til kampanjen.

- Høyre svikter personvernet
Fremskrittspartiets Arne Sortevik kommenterer enigheten mellom Ap og Høyre på denne måten:

- Vi er ett skritt nærmere en politistat.

- At det skulle være Høyre som sviktet personvernet på denne måten, er både skuffende og skremmende. At Ap ønsker overvåking av alt og alle til alle tider, er en kjent sak. At Høyre følger samme vei, er imidlertid overraskende, sier Sortevik ifølge en pressemelding fra Frp. Han er medlem av Stortingets samferdsels- og kommunikasjonskomité.

- Høyre gjør nå et verdivalg og kan ikke lenger kalle seg et liberaltkonservativt parti. Liberal er et hedersord forbeholdt de som faktisk bryr seg om individets frihet. Høyre er alltid velkommen til denne klubben, men dagens beslutning fra Høyre er bare trist. Veien tilbake er lang, sier Venstres leder Trine Skei Grande ifølge en pressemelding.

Les også: Så mye forteller mobilen om deg

Det var i begynnelsen av mars at flertallet i Høyre gikk inn for EUs omstridte datalagringsdirektiv, som flere medlemsland - blant dem Sverige - har til gode å implementere.

Partiet uttalte da at det ønsket å gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet (Ap) og andre partier, men hadde som krav at datatrafikk kun kan lagres av politiet i seks måneder, ikke 12 måneder slik Ap ønsker.

Dissens i regjeringen
I desember i fjor meldte SV og Sp at de tar dissens på datalagringsdirektivet, og dermed var det klart at Arbeiderpartiet måtte søke støtte utenfor regjeringen for å få forslaget igjennom. Da også Frp vendte tommelen ned for direktivet, var det bare ett sted å vende seg.

- Vi ønsker ikke et samfunn der staten pålegger lagring av detaljert informasjon om folks hverdagslige gjøremål, uttalte lederne i SV og Sp samme dag som regjeringen gikk inn for å innlemme EU-direktivet i norsk lovverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere