NA24.no

I fritt fall med plast under armen

Foto: EMMANUEL DUNAND (AFP)
Det hjelper avisene lite å bønnfalle pappa stat om noen millioner til lesebrett.

KOMMENTAR (NA24): Ifølge Dagens Næringsliv ønsker Mediebedriftenes Landsforening å kjøpe inn 1.000 digitale leserbrett. Det dreier seg om leseplaten Kindle, utviklet av nettbokhandelen Amazon. Og som ennå ikke er verdensutbredt i stor målestokk. Men mye av de teknologiske nyvinningene som har dukket opp gjennom årene, har skutt fart. Det er nok å nevne mobiltelefonen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Etter sigende ber MBL kulturminister Trond Giske om 4,5 millioner kroner til et slikt prosjekt. MBL har vært i kontakt med flere avishus, deriblant Vårt Land og Edda Media. Samtidig er Aftenposten allerede i gang med et pilotprosjekt.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Mange brett må til
Hele øvelsen minner om å dele splitt-erter. Skal papiravisene i utstrakt grad leses på digitale brett, må det være mange av disse brettene for å skape lønnsomhet. I USA tar Amazon 70 prosent av fortjenesten.

Men bakgrunnen for letingen er enkel: Papiravisenes opplagstall fortsetter å stupe, og mediehusene eter som mærra den blinde etter å finne nye plattformer. VG stupte med over 30.000 i første kvartal, Dagbladets fall var større enn ventet, skriver BernerGruppen i sin kvartalsrapport. Aftenposten har gått løs på sitt ørtende innsparingsprogram. Og slik kunne oppramsingen fortsette.

Apparatet
I det hele tatt: Det er dårlige tider. Og situasjonen nærmer seg den at det er selve distribusjonsapparatet til papiravisene som trues. Avisene har alltid vært opptatt av å heleie distribusjonsleddet. Nettet har endret på hele distribusjonsflommen, og situasjonen er dramatisk endret på få år. Det er ikke journalistikken nettstedene tjener sine penger på, i hvert fall ikke før de begynner å ta seg betalt.

Avisene må fortsatt tjene penger på abonnenter og annonsører. Og med synkende opplag, sier det seg selv at prognosen er synkende.

Men lesebrett? Lønnsomheten synes langt unna. Og noen millioner fra Giske er for buksevann å regne.

Skjønt, MBL skal vel få for frammøtet.

Dag Solberg er frilansjournalist og kommentator i NA24

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere