NA24.no

Ikke flytt, Gro!

(AFP/Scanpix)
Omdømmehysteriet når nye grenser.

(NA24 - DEBATT ): Samtlige riksmedier har siden helgen vært fylt med stoff om vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, og hvorvidt hun bevisst eller ikke bevisst har nytt godt av et smutthull i den norske skattelovgivningen fra sitt hjem i Syd-Frankrike.

Så har presset tydeligvis blitt for stort for landsmoderen, og hun har nå bestemt seg for å ta med sin kjære Arne Olav og vende nesen hjemover for godt, noe eksempelvis VG syntes det var verdt å spandere forsiden på.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

For å si det en gang for alle: Jo, et godt omdømme er avgjørende for å kunne nå sine målsettinger, og tillit er noe man skal forvalte med den største omhu. Men ærlig talt, her er det faktisk snakk om en storm i et vannglass - igjen.

Og folk lar seg villig rive med, slik vi har sett av stadig flere mediekampanjer av denne typen de siste årene. Det tragiske utfallet i Tore Tønne-saken ble tydeligvis ikke liggende lenge i tabloid-journalistenes bakhoder. Hele poenget her er at Gro ikke har gjort noe galt, bortsett fra å havne i et etisk dilemma. Det kan være alvorlig nok, men i denne sammenhengen er det aktuelle smutthullet allerede i ferd med å bli tettet igjen av Finansdepartementet.

Jeg vil tro at de aller fleste i samme situasjon ville opptrådt på samme måte som Gro, med andre ord å la smutthull være smutthull. Og mange gjør det allerede. Hvorfor skulle Gro så ikke gjøre det samme? Hun var ikke et overmenneske sist jeg sjekket! Dette er de sittende myndigheters ansvar, og så lenge de er klar over situasjonen er det fint lite Gro og andre kan gjøre. Hvorvidt hun har holdt andre opptjente midler urettmessig unna beskatning, slik media insinuerer i forbindelse med hennes verv i brusgiganten Pepsi, vet jeg ikke. Men her gjelder det altså pensjon.

Når omdømmehysteriet i helgen nådde en foreløpig topp, kom som vanlig «PR- eller kommunikasjonsekspertene» frem (i NRK-sammenheng er dette som oftest ensbetydende med reklamefolk), hvorpå Gro ble dømt nord og ned for sin omdømmemessige håndtering av saken. «Gros omdømme kan være ødelagt» var hovedsak i en av helgens nyhetssendinger på NRK fjernsynet.

Personlig tror jeg at hun kan slappe av enda litt til. Det er nemlig ikke slik at et menneske som Gro Harlem Brundtland mister sin troverdighet blant de grupperinger i samfunnet som betyr mest for henne av en sak som dette, og det er jo det alt handler om hvis man ser det fra Gros perspektiv; Altså hva som er viktig for henne, ikke alle mulige andre – media inkludert.

Gro har gjennom en manns(kvinne)alder bygd opp en enormt sterk omdømmekapital i den norske befolkningen som få kan matche. Det skal mer til enn dette for å vippe henne ned fra pinnen.

Så, Gro; Bli værende i varmen og nyt pensjonen din med god samvittighet!

Paal Espen Hambre er kommunikasjonsrådgiver og daglig leder i PR-byrået Hambre & Partners

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere