NA24.no

Inviterer til «Cyberwar»

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Verdens fremste hackere og sikkerhetsguruer kommer til Folketeateret.

I morgen inntas Oslo av cyberwar og cybercrime på Norges største sikkerhetskonferanse, «Paranoia 2011». Verdens fremste hackere og sikkerhetsguruer kommer til Folketeateret for å nordmenn realitetene. Altfor mange tror at cyber-krigføring og cyber-kriminalitet stopper på norskegrensen.

Internasjonale sikkerhetsguruer som Dan Kaminsky, Ralph Langner, Michael Ossmann og Misha Glenny kommer til Konferansen.

Illustrerer angrep
På Paranoia vil det blant annet illustreres hvor enkelt det er å hacke mobiler i dag. Samtidig vil det bli vist hvordan iranske atomanlegg ble slått ut gjennom målrettede angrep ved bruk av dataormen Stuxnet og hvorfor denne typen digital krigføring i dag er minst like utbredt som konvensjonelle våpen. I tillegg kommer det norske Forsvaret for å fortelle om cyber-krigføring i et militæroperativt perspektiv. Dette er dagen hvor cyber-krigføringen og cyber-kriminaliteten inntar Oslo. I et realistisk perspektiv.

- «Paranoia» er Norges største sikkerhetskonferanse med fokus på dagens trusselbilde og sårbarheter for myndigheter, virksomheter og enkeltindivider. De siste to årene er «Paranoia» blitt tidlig utsolgt, og derfor er årets sikkerhetskonferanse flyttet til selveste Folketeateret, for å kunne ta imot alle som ønsker å oppleve dagens og morgendagens realiteter innen hacking og sikkerhet. Det hersker nemlig en krig der ute. På nettet. Mellom statsmakter. Etterretningstjenester. Virksomheter. Og kriminelle organisasjoner. Det er en cyberwar som angår alle. Også deg og meg som enkeltindivider, forteller Fred Habberstad, adm. dir. i det norske sikkerhetsselskapet Watchcom, som arrangerer «Paranoia» for sjette året på rad i en melding.

Mr. Stuxnet kommer
Blant morgendagens kjente navn er Stuxnet-avsløreren Ralph Langner. Han vil presentere realitetene bak dagens «cyberwar» – slik den utspiller seg – med delvis ukjente aktører på nett. Han vil fortelle hvordan Stuxnet – som det første dedikerte våpenet utviklet for digital krigføring – har bidratt til å bringe cyber-krigføringen inn i en helt ny æra. Dette dreier seg ikke bare om krigføring. Det er et spørsmål om å kunne spionere og omprogrammere helt avgjørende datasystemer i samfunnet. Det dreier seg også om å kunne lamme kritisk infrastruktur i et fremmed land eller for den saks skyld å kunne styre den inn-opererte insulinpumpen hos diabetikere, som dermed kan utsettes for dødelige doser, ved at fremmede styrer deres skjebne. Dét er i ferd med å bli vår skjebne.

Mobilhacking på direkten
Som en del av Paranoia 2011 skal det også hackes. Og i år er fokuset på avgjørende mobile sårbarheter, og bruken av smarttelefoner og nettbrett – som iPhone og iPad – Enheter som virkelig har skutt i vært det siste året. Allerede før sommeren i år fantes det over en halv million nettbrett i Norge og antallet fortsetter å øke. Problemet er at den mobile sikkerheten ikke henger med i samme tempo. Det skaper store sårbarheter, som angår alle i hverdagen. Ettersom det i realiteten er små datamaskiner som krever tilsvarende sikkerhet for at ikke dataene våre skal komme på avveie. På årets Paranoia vil noen av disse mobile sårbarhetene illustreres av Michael Ossmann, som vil hacke på direkten.

Minst like spennende vil det være å høre Dan Kaminsky fortelle hvorfor internettet i dag er sårbart og hva det betyr for oss – i tillegg til å få en nær virkelighetssjekk av Misha Glenny – som har viet nærmere det siste tiåret til å fordype seg i farene ved dagens «cyberwar» og «cybercrime».

Som Misha Glenny kommer til å si på «Paranoia»: Spørsmålet er ikke om du er blitt hacket, men om du vet om det. Han har fulgt hackermiljøer som Anonymous og mafiaen for å skjønne hva som faktisk skjer. I tillegg vil du kunne høre om hvordan det norske Forsvaret er i ferd med å utdanne fremtidens digitale krigere. Kampen er i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere