*Nettavisen* Økonomi.

Ja til Media Norge

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

Trosser tilsynet og gir grønt lys til Norges største mediefusjon.

27.02.08 16:07

Klagenemnda for eierskap i media omgjør Medietilsynets nei til Media Norge. Dermed er det klart for den største fusjonen i norsk mediehistorie.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Schibsteds etablering av Media Norge tillates på betingelse av at selskapet selger seg ned til 40 prosent i Harstad Tidende og helt ut av Adressa.

LES MER: Adressa-aksjer i spill

Dermed står Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen igjen som nye fusjonskamerater.

Følg pressekonferansen fra den nye aviskjempen på TV 2 Nyhetskanalen.

Hva mener du om Norges nye mediekjempe? Si din mening nederst i saken.

Ny aviskjempe
- Jeg er glad for avgjørelsen og tilfreds med at Klagenemnda har fulgt det vi hele tiden har ment og anført i vår klage, sier administrerende direktør Didrik Munch i Bergens Tidende til NA24.

Som en følge av dagens vedtak opprettes et nytt selskap, Media Norge. Schibsted vil eie 50,1 prosent av dette selskapet, som igjen vil eie 100 prosent av Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

- Dette betyr at man vil gå videre med å etablere selskapet og få det operativt. Arbeidet vil starte umiddelbart. Partene må sette seg ned og diskutere den videre fremdriften.

LES OGSÅ: - Må se på eierskapsloven

Avishusene er glade for medholdet i klagen. Også i Stavanger mener de Media Norge er en god løsning for avisene.

- Det er bra vi endelig har fått en avklaring og vet hva vi har å forholde oss til. Nå må vi få satt Media Norge ut i live raskt, sier Tom Hetland, sjefredaktør og konstituert administrerende direktør i Stavanger Aftenblad.

Hetland mener Media Norge-fusjonen betyr en stor norsk medieaktør med røtter i regionavisene.

- I denne løsningen ligger et regelverk som sikrer lokal forankring for Stavanger Aftenblad, sa Hetland til NA24 kort tid etter Klagenemndas vedtak ble kjent.

- En gledens dag
Munch understreker at Media Norge-avtalen sikrer avisenes regionale profiler.

- For Bergens Tidende er det en gledens dag og noe vi har jobbet med i lang tid for å få til. Vi vil bli en del av et slagkraftig konsern som vil ha større muskler til å gjøre viktige satsinger, ikke minst innen det digitale området, sier Munch til NA24.

Hva mener du om Norges nye mediekjempe? Si din mening nederst i saken.

Gikk mot Medietilsynet
Klagenemnda har tatt stilling til om de Schibsted-eide mediehusene i Bergen, Stavanger og Kristiansand får fusjonere med Aftenposten. Medietilsynet har tidligere sagt nei og har satt foten ned for mediefusjonen.

I juli konkluderte Medietilsynet at Schibsted ved etableringen av Media Norge ASA ville få en andel på over en tredel av avismarkedet i Norge, og dermed ligge over normalgrensen for inngrep etter medieeierskapsloven.

LES OGSÅ: Media Norge - en marerittfusjon

Selge Adressa
Schibsted har tilbudt seg å selge seg ut fra Adresseavisen og å selge seg ned til 40 prosent i Harstad Tidende Gruppen. Dette ville sørge for at Schibsteds nasjonale eierandel ble senket ned til 31,8 prosent.

- Vi må gjøre det beste ut av situasjonen, sier konsernsjef Per Axel Koch i Adresseavisen.

LES OGSÅ: Usikker fremtid for Adressa.

Men Medietilsynet mente at Schibsteds sterke posisjon, blant annet innen elektroniske medier, gjorde at vedtaket om å stoppe mediefusjonen måtte opprettholdes.

Endelig avgjørelse
Media Norge sendte i midten av oktober sine synspunkter på Medietilsynets innstilling til Klagenemnda for eierskap i mediene. Der fastholdt Ådne Kverneland, styreleder i Stavanger Aftenblad og medlem av prosjektstyret for Media Norge, at Medietilsynet gjør feil når det blir grepet inn mot Media Norge. Han mente at det også er vesentlige feil og mangler i tilsynets vurdering av hvilken markedsposisjon Media Norge vil få.

- Vi mener vi har en sterk sak, og forventer å få medhold i nemnda, har Kverneland tidligere sagt til Aftenbladet.no.

Vedtaket i klagenemnda er endelig, men partene kan ta saken til domstolene.

LES MER: Alt om Media Norge

Media Norge-partnerne Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad eier 30 prosent av NA24.no. Didrik Munch er styreleder i NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.